Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионБанскоШествие с коне и каруци в Банско

Шествие с коне и каруци в Банско

С шествие с коне и каруци в Банско отбелязаха Тодоровден. Десетки стопани и любители на едрите животни се събраха край градския парк на планинския град, за да спазят традициите, свързани с празника, познат сред хората още като Конски Великден.
Водосвет за здраве отслужи отец Филип от Банско, след което беше спазен обичаят да се захранят конете. Празникът продължи с дълго шествие с каруци, което премина през главните улици на града. Зрелищната гледка предизвика интерес сред жителите и гостите на Банско.
Празникът радва всички, но за стопаните на коне той е особено почитан. За да се отглеждат животните, са нужни мерак и любов, разказа за БТА Христо Калайджиев от конна база „Конна езда – Банско“. Той отглежда пет коня, които ползва за конен туризъм. Животните трябва да са със спокоен характер, за да работят с хора с различен опит или без опит в ездата, разказа още Христо Калайджиев.
Сред стопаните имаше и такива, които отглеждат коне, които да са в помощ в работата в гората. Михаил Мутафчиев разказа, че отглежда четири тежкотоварни коне, които ползва за транспортиране на дърва. Макар че са за работа, основно е меракът, допълни той.
За втора година Тодоровден в Банско преминава с шествие. Тази година то обхвана голяма част от града и завърши на централния площад, където се изви пъстро хоро, водено от танцьорите от фолклорните групи „Бански фукли“ и „Мераклии“ с музиката и песните на група „Банскалии“.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular