Wednesday, May 1, 2024
HomeНовиниБългарияШефът на АПИ подаде оставка по искане на Борисов

Шефът на АПИ подаде оставка по искане на Борисов

Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Светослав Глосов е подал оставка. От правителствената пресслужба съобщиха, че премиерът Бойко Борисов е повикал тази сутрин в Министерския съвет ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за доклад относно темата за винетките  и тол системата. След разговора премиерът е поискал оставката на Светослав Глосов, който я е подал пред министъра.  Инженер Светослав Глосов коментира, че с оставката си поема политическата отговорност по проблемите с въвеждането на електронната система за продажба на винетки, а министърът на регионалното развитие поясни, че няма нагласа да се удължава гратисният период, даден до 15 януари, в който шофоьорите няма да бъдат глобявани за липса на винетка.  Глосов призна, че трудностите при въвеждането на електронни винетки са довели до неприятни моменти и недоволство от страна на гражданите: “След разговора, който проведохме с министър-председателя, считам, че трябва да се поеме повече отговорност от тази, която беше в началото на седмицата, така че депозирах своята оставка, която беше приета. Нищо лошо към премиера, напротив, бил е справедлив.” Министър Аврамова увери, че ежедневно се работи по въвеждането на алтернативните методи за продажба и те ще са достъпни за гражданите на 4500 пункта, докато хартиените са се продавали на 3000 места. Тя не смята, че трябва да се удължава след 15 януари периодът, в който няма да има санкции за шофиране без винетка: “Това е държавна такса за използване на републиканската пътна мрежа. Вече има много начини да се купи винетка. Няма причина да има водач на пътя, който не е закупил винетка по някаква техническа причина. Нека да бъдем редовни и да спазваме законите в България. Винетната такса е задължителна по закон”. “Да, изненада ме (оставката), тъй като г-н. Глосов е един уважаван пътен специалист. Неговите ангажименти към тол системата специално към прякото й изпълнение са по-скоро косвени. Вероятно това трябва да бъде един знак от страна на управлението за съпричастност към проблемите на хората“, коментира пред БНР Искрен Веселинов, който е председател на регионалната комисия на НС.

Понякога одобрявам (оставките), понякога не. В случая говорим в рамките на шест месеца за втори път за смяна на върха на Агенция „Пътища”, имахме и смяна на министър в същия ресор. Когато много често се сменят хора по върховете в една система, това във всеки случай не е добре и дава дълготрайни отражения, каза той в интервю за предаването “12+3“.

Всеки нов екип има някакво време да влезе, дори да и най-оперативният и най-подготвеният, е в това отношение очаквам проблеми. На практика не знам дали тези забавяния и тези дефекти не са резултат от по-предишни смени, които трябваше да отговорят на други обществени очаквания, прогнозира той.

Аз мога да заявя, че г-н Глосов е изключително компетентен човек със сериозен авторитет в бранша и със сериозни познания за пътната инфраструктура.

“Да, разбира се, изненадах се дотолкова, че научих от медиите, че е поискана и подадена, като не съм се запознал с мотивите“, каза пред БНР Халил Летифов, който е председател на транспортната комисия в НС.

“Не мога да преценя дали на 1-ви трябваше да подаде оставка и дали точно г-н Глосов, ще го обсъдим едва след като видим мотивите и като видим един ясен доклад за това какво се е случило, къде е сбъркала впоследствие фирмата“, каза той в интервю за предаването “12+3“.

Ще се съглася с една част от това, което беше казано от г-н Веселинов. Да, ние сме закъснели с въвеждането на тол системата като цяло. Това е един инструмент, който трябва да се направи, с надеждата, че ще имаме едни безупречни пътища, и че системата ще работи безупречно. Към този момент това не е така, каза още той.

Той коментира и въпроса дали очаква сътресения в работата на АПИ в резултат на това, че си тръгват трима души, които са на ключови позиции:

“Очаквам, разбира се. Вярвам, че първо трябва да има посока, към която да се върви и трябва да има цел. Не знам каква ще е целта и посоката пред новото ръководство, което ще се избере“.

Заради проблемите около въвеждането на електронната винетка оставки по искане на премиера вече подадоха още трима души: директорът на националното тол управление Антон Антонов, Веселин Давидов, който отговаря за електронната система за събиране на пътни такси, и Радослав Николов – съветник на министъра на регионалното развитие.

 

 

Източник: bnr.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular