Friday, May 10, 2024
HomeРегионИхтиманШефът на горското: Извършителите на незаконната сеч остават ненаказани

Шефът на горското: Извършителите на незаконната сеч остават ненаказани

В гората край Ихтиман не беше стъпвал горски служител, при проверка са съставени 10 акта, каза Ал. Дунчев

Работим по промяна на закона, така че не работниците, а собствениците на фирмите да бъдат наказани, каза Александър Дунчев. Извършителите на незаконна сеч у нас остават ненаказани и това им дава сила да продължават, смята директорът на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев.

Според него причината е в Закона за горите, който така е направен, че цели да накаже най-слабото звено в дърводобива – обикновените работници. Често те изобщо не са виновни за всички тези нарушения, а поръчителите – техните шефове, каза Дунчев.

“Докато тези хора биват гонени, истинските поръчители си стоят удобно в столовете и изобщо не разбират, няма никакво наказание за тях. В гората край Ихтиман не беше стъпвал горски служител, защото най-вероятно не смеят”, допълни директорът на Агенцията по горите.

По думите му сега се подготвя законова промяна, чиято цел е да се промени това.

Борбата с незаконната сеч продължава чрез създадената платформа за сигнали в интернет. В нея вече са получени над 100 сигнала за незаконна сеч, от които поне 30-40 са с установени нарушения, каза Дунчев.

Само от проверката в Ихтиман има съставени 10 акта. Най-много сигнали се подават около София, Родопите и Стара планина.

За тази година са изгорели около 15 000 дка гори. Средно през изминали години са изгорели по 50 000 дка. Разходите са поне 1 млн. лв., без да отчитаме разходите за възстановяване на дървесината, каза Дунчев./ .mediapool.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular