Thursday, May 2, 2024
HomeКриминални„Шеф в Червения кръст” измами самотна баба от Перник с 8000 лв., преоблечен...

„Шеф в Червения кръст” измами самотна баба от Перник с 8000 лв., преоблечен като полицай й измъкна още толкова

  •     Прокуратурата предаде него и съучастника му на съд

 

Двама обвиняеми са изправени пред съда за измама на възрастна жена от Перник с цел имотна облага. Районна прокуратура – Перник е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Е.Н. и съучастника му А.Ч.

Пострадалата В.П. е на 87 години и живеела самотно в гр. Перник. След смъртта на сина си жената останала без близки роднини и подкрепа. Тя имала парични спестявания, които съхранявала в банкова сметка в „ОББ“ АД. Тези обстоятелства били известни на обвиняемите А.Ч. и Е.Н. Възползвайки се от нейната безпомощност, двамата решили да отнемат чрез измама парите й. Обвиняемият А.Ч. пресрещнал В.П. в близост до Обреден общински дом в гр. Перник и я заговорил. Заявил на възрастната жена, че се казва „Митко“ и е бил съученик на нейния покоен син, което не отговаряло на истината. Освен това предложил на П. да й помогне в получаването на социални помощи и лекарства на изгодни цени. За да придаде по-голяма убедителност на лъжите си, Ч. й казал, че освен всичко друго бил и „шеф в Червения кръст“, а съпругата му работела в болница „Свети Георги“ в Перник. По същото време в къщата дошъл и другият обвиняем – Е.Н., който се представил като „приятел на Митко“. Двамата разяснили на В.П. как ще й помогнат да получи социални придобивки, като й казали да им предостави личната си карта и здравната си книжка. Уверили жената, че било необходимо временно да даде сума в размер на осем хиляди лева за „оправяне на документите“, след което въпросните средства ще й бъдат върнати.

Въведената в заблуждение жена още същия ден изтеглила от банковата си сметка исканата от измамниците сума и им я предала, след което била закарана от тях до ул. „Вардар“ в града. Уговорката била да ги изчака там, докато „преснимат“ парите.

Час и половина по-късно, след като двамата мъже не се върнали, пострадалата осъзнала, че била измамена. Случаен минувач, ставайки свидетел на влошеното здравословно състояние на жената, й помогнал да се обади в полицията. По случая било образувано досъдебно производство и започнало разследване.

Въпреки извършеното престъпно деяние обвиняемият А.Ч. решил да отнеме още пари от В.П. и с тази цел се свързал с неустановено по делото лице за реализиране на друга измама.

Двамата отишли в дома на пострадалата П. Специално за целта обвиняемият Ч. се дегизирал – облякъл полицейска униформа, сложил фуражка и очила. След като се представил на жената за служител на полицията, заявил, че са заловени мъжете, които са я измамили няколко седмици по-рано. Обяснил й, че следва да я заведе в Районно управление в гр. София, за да разпознае лицата, участващи в престъпната схема. Зарадвана от новината и поради своята наивност, възрастната жена тръгнала с „полицая“. Докато пътували, А.Ч. свалил за кратко тъмните очила и в този момент В.П. успяла да го разпознае като „Митко“, който я измамил по-рано. Възрастната жена много се уплашила от този факт, но видимо не показала, че осъзнава случващото се. Когато стигнали гр. София, автомобилът спрял пред клон на ОББ, където „полицаят“ набързо обяснил на В.П., че трябва да изтегли от сметката си осем хиляди лева. Това било необходимо, за да я заведат до РУ, където да разпознае „айдуците, които са й взели парите“. Уточнил също така, че „полицаите нямат право да влизат в банката“ и ще я чака отвън. Въпреки че разбирала за новия опит да бъде измамена, пострадалата П. толкова се страхувала да покаже, че е наясно с този факт и да се възпротиви, поради което предпочела действително да изтегли исканите от нея пари. Притесненият вид на възрастната жена и размерът на паричната сума накарали служителката на банковото гише да се усъмни в случващото се. Била извикана охраната и подаден сигнал до органите на реда. Предстои наказателното производство срещу двамата обвиняеми за извършена от тях измама спрямо възрастната жена да продължи в съда.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular