Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниСвятШолц: Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

Шолц: Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

В правителственото си изявление преди срещата на върха на ЕС през следващата седмица канцлерът Шолц отново обеща на Украйна неограничена солидарност и помощ. Германия ще подкрепя страната “толкова дълго, колкото е необходимо”, заяви той в изявление пред Бундестага.

Шолц изтъкна, че Германия не е спирала да подкрепя Украйна от началото на войната.

„В Европейския съвет ще разгледаме и актуалната ситуация в Украйна.  Няма никакво съмнение, че ние като Европейски Съюз, ще продължим да подкрепяме Украйна. Само Германия е предоставила помощ на стойност от 16,8 милиарда евро. С това Германия е вторият по големина поддръжник на Украйна след САЩ“.

Германия ще продължи да доставя бойни бронирани машини, системи за противовъздушна отбрана, артилерия и необходимите боеприпаси. В същото време, каза той, германското правителство е решено да защитава Германия и Европа. С оглед на срещата на върха на НАТО в Литва през юли канцлерът отново заяви, че присъединяването на Украйна към Алианса е изключено преди края на войната в Украйна.

Самото украинско правителство също е заявило това, подчерта Шолц:

“Ето защо се застъпвам за това да се концентрираме във Вилнюс върху това, което има абсолютен приоритет в момента: НАТО работи паралелно с ЕС и групата на Г-7 по “ефективни и дългосрочни ангажименти в областта на сигурността”.

Съюзниците преследват две цели, допълни Шолц:

“Да подкрепят Украйна във военно отношение в дългосрочен план – също и със съвременни западни оръжия. И в същото време да укрепят икономическата устойчивост на Украйна в нейната отбранителна борба срещу руската агресия”.

В изказването си канцлерът настоя за бързото присъединяване на Швеция към НАТО, което продължава да бъде блокирано от Турция./БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular