Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаШофьори и пешеходци раздвоени за новите     светофари при Севдината фурна...

Шофьори и пешеходци раздвоени за новите     светофари при Севдината фурна в Дупница

  • Част от дупничани смятат, че ще се образуват големи задръствания, други са на мнение, че ще настъпи повече ред

  • Новото пътно съоръжение все още се пуска тестово, ще започне да работи постоянно, когато приключи ремонтът на улица „Николаевска”

Новите светофари в района, известен на дупничани като Севдината фурна, предизвикаха полемики. В социалните мрежи жителите на града разпалено коментират дали е трябвало пътното съоръжение да бъде поставено на кръстовището на ул. „Патриарх Евтимий” и ул. „Одрин”. Към момента светофарите се пускат тестово, като се цели да бъдат синхронизирани с пътния трафик и потока от пешеходци.
Вчера съоръжението работеше по-дълго време: от сутринта до ранния следобед, след което жълтата светлина беше оставена да мига постоянно.

Димитър Караканов

Причината за удълженото време на работа на светофарите е, че улица „Метоха”, или т.нар. „върло за Градската градина”, вече е проходима и отворена за движение. Тази улица поема част от автомобилите, пътуващи от най-големия квартал в града – жк „Бистрица” до „Горна махала”, големия фармацевтичен завод, автокъщите и в посока София.

Ивайло Вангелов

Водачите обаче трябва да знаят, че ако идват откъм Градската градина, могат да завиват само наляво в посока квартал „Развесена върба” и Наковия мост, но не и към кв. „Горна махала”. Преминаването надясно все още е забранено, тъй като в момента се прави ремонт на част от улица „Николаевска” (от бившия обувен завод до старите гробища). Очаква се светофарите да започнат да функционират постоянно след около две седмици, когато ремонтът на ул. „Николаевска” завърши. Тогава трафикът в централната градска част би трябвало да бъде облекчен.
„Вяра” отиде на място и въпреки че в този момент светофарите не функционираха, двама шофьори коментираха своята гледна точка по въпроса.

Борислав

„Според мен е по-добре да няма светофари на това кръстовище. Като светне червено, ще се образува много голямо задръстване, което ще изнерви шофьорите. Движението отдолу е много по-малко, основният трафик е от жк „Бистрица” в посока Градската градина или центъра. Като шофьор си мисля, че не е добра идея тук да бъде поставен светофар”, коментира пред „Вяра” Димитър Караканов.
Петър Атанасов пък бе на противоположното мнение. Според него светофарите ще улеснят ситуацията на това кръстовище и преминаването оттам ще стане значително по-лесно и безопасно.
„Време беше да сложат светофари тук. Да, може би на това кръстовище ще се чака малко повече, отколкото преди, но няма да има случаи някой нагъл шофьор да се излети и да те засече”, категоричен е дупничанинът.
Говорихме и с двама пешеходци, които също бяха в двете крайности относно новата пътна придобивка.

В следобедните часове пътното съоръжение мигаше в жълто.

„Аз лично не съм шофьор, пешеходец съм. Живея в квартал „Бешика” и всеки ден по няколко пъти минавам оттук. Моето мнение е, че в този район задължително трябва да има светофар и е много хубаво, че беше поставен такъв. С тях ще има много повече ред, иначе става хаос, особено в пиковите часове. Бил съм свидетел как на това кръстовище колите се засичат опасно, шофьорите не спазват никакви правила. Мисля, че с пускането на светофара това ще се промени”, каза Ивайло Вангелов.
Неговият съгражданин Борислав не е шофьор, но живее наблизо и цяла сутрин е слушал оплакванията на водачите.
„Не карам кола и не мога да кажа нищо от гледна точка на шофьорите. Живея наблизо и още сутринта чух оплаквания от доста водачи. Чуваха се клаксони и дългото чакане на светофарите явно ги изнервяше. Аз, като пешеходец, не съм срещал затруднения при пресичането по пешеходните пътеки тук. Шофьорите винаги са спирали и са ме пропускали да мина. Мисля, че тук си беше добре и за пешеходците, и за водачите, така че нямаше нужда да монтират светофари точно тук”, заяви Борислав.

RELATED ARTICLES

Most Popular