Thursday, May 2, 2024
HomeАктуално от днесЩъркел се разходи по улица "Струга" в Гоце Делчев

Щъркел се разходи по улица “Струга” в Гоце Делчев

Неопитен щъркел се озова на улицата в Гоце Делчев. За щастие птицата е спасена и вече е върната в гнездото си. За случая разказа председателя на Българското дружество за защитата на птиците в града – Димитър Попов:

“Сега е “щъркелово време”, моментът в който новото поколение започва усилено да репетира за първия си полет. Съответно някои от тях подраняват и скачат от гнездата. Като този щъркел, който се разходи по улица “Струга” в гр. Гоце Делчев. Тони Вълков ми позвъни, а Костадин Гърменлиев остана да пази птицата с инвалидната си количка. По-късно щъркелчето беше успешно върнато в гнездото си с помощта на екип от местното електроразпределително дружество”.

Шефът на БЗДП изказа  благодарност на всички, които са оказали съдействие при залавянето на младата птица.

И още един случай на спасено пернато пред последните 48 часа оповести Димитър Попов.

“Поредният сигнал за пострадала птица беше подаден от Кирил Павлов, който намерил на пътя в безпомощно състояние горска улулица (Strix aluco). Без да се колебае, той я прибира в колата си, а няколко часа по-късно я донася при мен. Улулицата няма видими външни наранявания или травми. Перата на дясното ѝ крило са като сдъвкани и е доста слаба физически. Ще бъдат предприети действия за нейното възстановяване”, сподели орнитологът.

RELATED ARTICLES

Most Popular