Monday, May 6, 2024
HomeРегионБлагоевградЮЗДП започва мащабен проект за адаптиране на горите към климатичните промени

ЮЗДП започва мащабен проект за адаптиране на горите към климатичните промени

Общият бюджет на дейностите през следващите 7 години е за близо 2 000 000 лв.

От началото на септември започна изпълнението на 7-годишен международен проект за адаптация управлението на горите към климатичните промени, в който Югозападното държавно предприятие е с ключово участие. Проектът е на тема „Природосъобразно горско стопанство – мултифункционални решения за променящите се гори и общности“ и е финансиран от програма на LIFE „Действия по климата“ на Европейската комисия. Партньори на ЮЗДП са Световният фонд за дивата природа (WWF), Чешкият университет в Прага за природни науки, Словенското държавно горско предприятие и унгарската Национална асоциация на частните горовладелци. Изпълнението на проекта е важно за местните общности в региона, тъй като с повишаване устойчивостта на горите към климатичните промени ще се гарантира запазване на изключително важните им стопански, водоохранни и рекреационни функции.

Най-уязвими към засушаването на климата и зачестяващите природни нарушения са иглолистните култури, към които ще са насочени усилията на ЮЗДП. В рамките на проекта ще бъдат реализирани пилотно 3 основни мерки за адаптация на горите към климатичните промени. Те бяха изведени като препоръки през 2019 г. при изпълнението на проект на Сдружение „Балканка-2009“ – гр. Благоевград на тема „Адаптиране управлението на горите в ЮЗДП към климатичните промени“, финансиран от Националния доверителен екофонд.

Първата мярка включва разработването на система за ежемесечен мониторинг на процесите в горите на ЮЗДП чрез сателитни данни, което да позволи бърза реакция за ограничаване на щетите върху горите и биоразнообразието в резултат на повреди от биотични и абиотични фактори. Втората мярка е насочена към създаване на семепроизводствени градини от сухоустойчиви дървесни видове и тестови залесявания в най-южните части на предприятието – Гоце Делчев, Сандански и Петрич. Целта е да бъдат открити най-подходящите видове за повишаване устойчивостта на горите в най-уязвимите територии към променящите се климатични условия. Като част от третата мярка се предвижда закупуване на модерна техника и тестово прилагане на различни методи за бърза и рентабилна трансформация на иглолистните култури в по-устойчиви насаждения. Тя ще бъде приложена в ДЛС „Витошко-Студена” и в горските стопанства в Радомир, Невестино и Кюстендил.

Общият бюджет на дейностите, които ще изпълнява ЮЗДП през следващите 7 години, е за близо 2 000 000 лв., като над 55% от тях се осигуряват от ЕК.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular