Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниБългарияЯвор Гърдев, Светлана Янчева и Христо Мутафчиев са сред носителите на "Златен...

Явор Гърдев, Светлана Янчева и Христо Мутафчиев са сред носителите на “Златен кукерикон”

Ицхак Финци получи награда за цялостно творчество

Наградите “Златен кукерикон” – за достижения в хумора и сатирата в българския театър, бяха връчени снощи в Сатиричния театър. Водещи на церемонията бяха директорът на трупата Калин Сърменов и актрисата Александра Сърчаджиева, които се появиха с престилки и метли, и бяха представени като “задълбочени изследователи в изхвърлянето на боклуци”.

Наградата за млада надежда получи Ния Кръстева – за ролята й в “Съблечи се за вечеря” от Марк Камолети (режисьор Венцислав Асенов, Младежки театър). Актрисата обясни, че споделя първата си театрална награда с майка си и баща си. Тя благодари на колежката си Августина, която влиза в обувките на нейната героиня, докато тя е по майчинство.

Наградата за мъжка комедийна роля е за Христо Мутафчиев – за “Плач на ангел“ от Стефан Цанев (режисьор Стоян Радев, постановка в Народния театър).

“Почна се – миналата година “Аскер” тази година – “Кукерикон”. Един колега ми каза, че почнат ли така да ме награждават, или съм много талантлив актьор – нещо, в което моята природа се съмнява. Защото и Геро, и Христо Пъдев – другите номинирани, са изключително талантливи актьори и ви моля да ги аплодирате. Другото, заради което ми дават всичките тези награди, е защото ми казват, че трябва да сляза от сцената, но аз, понеже съм инат, няма да го направя скоро. Въпреки всенародната любов, която кипи в интернет пространството, особено през последните няколко дни. Хора, спрете се малко, няма да свърши светът”, каза Мутафчиев.

“Искам да благодаря на Стефан Цанев, че текстовете му някак си, незнайно как, попадат все в мен”, добави той. Мутафчиев благодари и на Стоян Радев, който по думите му е най-деликатният и най-чувствителният българския дресьор, с когото е работил.

“Златен кукерикон” за женска роля бе отреден на Светлана Янчева за ролята й в “Шекспирин по време на пандемия” от Теди Москов (“Зад канала”). Актрисата обаче не бе в залата, както и режисьорът Явор Гърдев – който също бе сред тазгодишните лауреати – за работата му по “Опашката” от Захари Карабашлиев в плевенския драматичен театър “Иван Радоев”.

Наградата за спектакъл бе за “Укротяване на опърничавата” от Шекспир, постановка на Стайко Мурджев в Пловдивския театър.

“Благодаря ви за тази награда. Благодаря ви, че ви има, и се занимавате с най-сложното в нашата професия – със смеха и сатирата. Защото, знаете, колко тънко е острието на което стоите. Стойте здраво!”, каза директорът на театъра Кръстьо Кръстев. “На мен ми е чужд този жанр. Аз съм гост в него. И затова се чувствам още по-добре с тази награда”, каза Стайко Мурджев. Той благодари на директора на театъра, който по думите му е основният виновник за това представление.

Ицхак Финци получи “Златен кукерикон” за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев. Големият български актьор е поредният носител на отличието след Пламен Марков (2021), Андрей Аврамов (2020), Татяна Лолова (2019), Славчо Пеев (2018).

“Някога, между 60-а и 66-а година, работих в този театър. Тук се играеха комедии и сатири, обаче най-ненадейно една лирична комедия бе поставена от Гриша Островски. Казваше се “Когато розите танцуват”. И по този повод си спомних една песен…”, каза Ицхак Финци.  След което запя стиховете на Валери Петров: “Сърцето е заложна къща, в която пазим уж докрай една усмивка, вечно съща, една разходка с трамвай, един далечен образ бледен, един билет, един портрет, един часовник, сочещ 7, от срещата за 5…”./БТА

RELATED ARTICLES

Most Popular