Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБанскоЯкоруда се радва, теснолинейката ще спира там

Якоруда се радва, теснолинейката ще спира там

„Якорудска минерална баня“ е новата спирка в маршрута на единствената по рода си теснолинейка в България. В малкото градче ликуват, че Якоруда става част от атракциите по линията Септември-Добринище.

В момента тече трескава подготовка по оформянето на жп спирката. Официалното откриване предстои в неделя, 13 декември, съобщи Кристиян Ваклинов от Сдружение „За теснолинейката”.

Новата спирка е разположена в непосредствена близост до минералната баня, плажа и хотел “Хелиер”. За да се разпознава отдалеч, на специален постамент ще се издигне ефектна табела.

Добрите новини не спират дотук. Преди броени дни първият теснолинеен локомотив отпътува за Русе, където ще бъде изцяло реновиран. За да го качат на платформата, жп специалистите изградили специално съоръжение с теснолинеен път.

Товаренето се оказа голямо предизвикателство, но успяхме. На машината написахме „На добър път и до нови срещи!”, разказа Ваклинов.

Това се случва точно 55 години след доставката на първия теснолинеен дизелов локомотив в България.

През следващата 2021 г. нашето локомотивче герой ще бъде модернизирано по новите стандарти, за да тегли и занапред влаковете по най-атрактивния железопътен маршрут в Европа, категоричен е Кристиян Ваклинов.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular