Sunday, May 5, 2024
HomeНовиниБългария10 стратегически екипа антитерористи бдят за ЧНГ в София

10 стратегически екипа антитерористи бдят за ЧНГ в София

 

В новогодишната нощ в София ще има 10 екипа от по 2-ма полицаи, обучени от спецотряда за борба с тероризма да стрелят с открито лице срещу активен стрелец. Това обявиха от СДВР на брифинг за предприетите от полицията мерки във връзка с предстоящите новогодишни празници.

Впоследствие тези екипи ще участват и в мерките за сигурност по време на европредседателството в София, предаде bTV.

Организацията по охраната на посрещането на Нова година е започнала снощи, заедно с изграждането на сцената на площад „Ал. Батенберг“.

„За новогодишния концерт ще бъдат изградени осем КПП, през които ще минават всички желаещи да присъстват. Ще бъде позиционирана тежка техника в две линии и моторизирана техника от СДВР за ненавлизане на евентуален извършител на терористичен акт“, каза комисар Борислав Нуеров, началник отдел „Охранителна полиция“.

Лицата, които са в нетрезво състояние, или искат да влязат с пиротехнически средства или оръжие, ще бъдат отстранявани”, каза още началникът на “Охранителна полиция” в СДВР. По думите му засилено полицейско присъствие ще има и в метростанциите.

“Нямаме сигнали и заплахи за терористични актове в София. Но знаете, че цяла Европа се тресе от такива нападение, затова ние сме длъжни да предприемем всички необходими мерки”, категоричен бе той.

 Организация на движението

Пред медиите началникът на отдел “Пътна полиция” комисар Тенчо Тенев, заяви, че органите на реда са успели да се справят с пътникопотока, който напуснал столицата на 22 и 23 декември.

“По време на почивните дни от 23 до 27 декември на всички изходни артерии поставихме полицейски екипи и нямахме много тежки произшествия – само 10, което е сравнително малко за София. Имаше около 25 пияни шофьори“, каза началникът на отдел „Пътна полиция“ към Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) комисар Тенчо Тенев, цитиран от “Фокус”. По думите му същата организация ще бъде направена и за новогодишните празници.

„Когато движението стане по-натоварено, на кръстовищата ще бъде изключена светофарната уредба и движението ще се извършва от регулировчик. Това ще стане и пред всички молове“, обясни комисар Тенев.

На 1 януари също ще има сериозна организация. Очаква се засилено движението на автомобили в посока София, така че ще има и засилено присъствие на полицаи на входовете на града, за да може всички да влязат безпроблемно“, каза той и уточни, че това ще се случи и на 2 и 3 януари. Според него се очаква 150 хил. автомобила да влязат в София в края на почивните дни, като най-големият трафик традиционно е на АМ „Тракия“.

„Много често се натъкваме при многото ПТП-та в София на водачи, които след като се ударят, не си слагат светлоотразителните жилетки или знак „Внимание“ и застават по средната на пътното платно. Искам да напомня, че при такова нещо особено в тъмната част на денонощието е изключително важно да се обличат светлоотразителните жилетки, за да могат хората на платното да се виждат“, каза още ком. Тенев.

Той уточни, че статистиката за декември тази година е по-добра в сравнение с миналогодишната. „Със 100 по-малко са регистрираните тежки произшествия и с 1000 по-малко леките. А с 4 по-малко са убитите при катастрофи – 38 броя“, каза ком. Тенев.

Направеният анализ на СДВР през изтеклите почивни дни сочи още, че процентът на престъпността значително е намалял.

Мислим си, че това е от добре създадената организация”, коментира още комисар Борислав Муеров.

“През тези дни сме установили четири джебчийски кражби. Имам доста добри резултати и по линия на наркотичните вещества”, категоричен е началникът на отдел “Охранителна полиция” в СДВР.

RELATED ARTICLES

Most Popular