Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниБългария100 са вече натровените деца след уикенд парти във Варна

100 са вече натровените деца след уикенд парти във Варна

Уениците с хранително натравяне след предновогодишно парти във Варна са се увеличили до близо 100. Във вторник броят им беше 64-ма, а в сряда децата с главоболие, повръщане и диария са стигнали 97, каза шефката на РЗИ-Варна д-р Дочка Михайлова.

На съботното парти, откъдето тръгват подозренията за натравяне, са празнували 96 деца, като 58 от тях са се оплакали от стомашни проблеми, а в неделното тържество от 68, пострадалите са 39. Така общият брой на учениците, които са потърсили лекарска помощ с оплаквания след партито на 15 и 16 декември, става 97.

Всички те са добре, но повечето не са на училище. Извършени са проверки, взети са проби от храната и от персонала, както от заведението, където са празнували, така и от фирмата за кетъринг, доставила хапките и сладките за партито.

Някои от учениците вече са дали микробиологични проби. Това ще ни помогне да установим какво е причинило натравянето. Проучването на екипите ни продължава, коментира още д-р Михайлова.

Междувременно от училището излязоха с открито писмо, с което защитиха своя престиж и учениците си. Повод са изказаните предположения от ресторанта, че неразположението на учениците от девети клас на ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ може да се дължи не на консумираната храна в заведението, където те са празнували, а на нещо друго.

„Некоректно и обидно е да се хвърля вина върху деца, техните семейства и едно цяло училище, без основания и проверени факти. Гимназията с преподаване на чужди езици е едно от най-добрите училища не само във Варна, но и на национално ниво. Подобни несъстоятелни коментари накърняват доброто име на училището и абсолютно незаслужено от всичко това страдат децата“, се посочва от училищното ръководство.

 

 

 

 

 

 

Източник: monitor.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular