Wednesday, May 1, 2024
HomeБизнесМинистър Емил Караниколов: Чуждите инвестиции у нас продължават да намаляват

Министър Емил Караниколов: Чуждите инвестиции у нас продължават да намаляват

Преките чужди инвестиции в страната през 2017 г. са били по-малко спрямо 2016 г., обяви днес икономическият министър Емил Караниколов по време на парламентарния контрол.

В отговор на въпрос на социалиста Румен Гечев той обясни, че по По предварителни данни на БНБ за януари – октомври 2017 г. размерът на преките чужди инвестиции в страната възлизат на 855.5 млн. евро при 912 млн. евро през същия период на 2016 г.

През октомври м.г. е регистрирано нарастване с 96,6 млн. при намаляване със 112 млн. година по-рано. „Това може да се обясни с факта, че имаше избори в страната, които продължиха до формиране на настоящото правителство и това забави темпа на инвеститорите. В такива моменти те изчакват да видят дали ще има стабилно правителство или не“, коментира Емил Караниколов, цитиран от „Фокус”.

„Близо половината от привлечените инвестиции за периода януари-септември 2017 година (47.92%) са в преработващата промишленост“, уточни министърът.

„За последните 3 години, от 2014 до 2016 година, са отчетени общо 4,3 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции. През 2015 г. е постигнато рекордно ниво на преките чуждестранни инвестиция от 2.48 млрд. евро“, каза още той.

Българите зад граница са най- големият инвеститор у нас

Само през миналата година българите зад граница са изпратили у нас стотици милиони евро. По този показател България се нарежда на четвърто място в Европейския съюз, показват данни на Евростат.

През миналата година личните парични преводи от ЕС към трети държави са били за малко над 30 милиарда евро. В обратната посока – от трети държави към ЕС са преведени близо 10 милиарда евро. По-голямата част от тези преводи са на мигранти към родните им държави.

У нас са “влезли” 869 милиона евро. По голямата част – от страни от ЕС. 9 милиона са “излезли” от пределите на страната ни.

Преди нас в класацията са Полша, Португалия и Румъния с далеч по-големи преведени суми.

Рекламата ще приключи след 7 секунди

Mute

реклама
Loaded: 0%
Progress: 0%
Remaining Time-0:06

Парите, които през миналата година са постъпили у нас от емигранти, са повече отколкото от преки чуждестранни инвестиции. По данни на БНБ чуждестранните инвестиции са били за около 660 милиона евро.

RELATED ARTICLES

Most Popular