Monday, May 6, 2024
HomeНовиниБългария12 години между съдебните инстанции. Бивш кмет осъди прокуратурата за 100 000 лева

12 години между съдебните инстанции. Бивш кмет осъди прокуратурата за 100 000 лева

Бивш кмет, обвинен в три престъпления по служба, в продължение на близо 12 години се лута между различни съдилища, докато най-накрая прокуратурата не прекратява делото срещу него. След още 7 години той осъжда на две инстанции държавното обвинение да му заплати обезщетение от 100 000 лева за претърпените неимуществени вреди и 2300 лева разноски по делото.

Това е историята на бившя кмет на югозападния град Белово Веселин Найденов. В края на януари Пловдивският апелативен съд частично уважава внесения от него иск срещу прокуратурата за половин милион лева, пише „Сега“. На първа инстанция в полза на Найденов се произнася и Окръжният съд в Хасково. Сега двете страни могат да атакуват решението пред Върховния касационен съд (ВКС).

Прокуратурата изправя бившя кмет пред съда още през 2002 г. Следват няколко обрата, които се изразяват в осъдителни и оправдателни присъди на различни инстанции, както и в нееднократно връщане на делото обратно на разследващите за отстраняване на процесуални нарушения.

Първоначално процесът срещу Найденов тръгва в Пазарджик, където обаче всички наказателни съдии си правят отвод. ВКС праща казуса в Пловдив, откъдето обвинителният акт е върнат на прокуратурата. След това делото се озовава в Благоевград, където следва ново прекратяване и връщане обратно на държавното обвинение. Така се стига и до края на 2013 г., когато прокуратурата решава окончателно да прекрати делото срещу бившия кмет.

В исковата си молба, цитирана от „Сега“, Веселин Найденов твърди, че е претърпял множество неимуществени вреди – от безпокойство, страх от неоснователно осъждане и накърняване на името, авторитета и достойнството му до депресия, високо кръвно и загуба на съня.

Бившият кмет разказва и че партньорите в бизнеса му с производство на лозов посадъчен материал се отдръпнали от него, но съдиите не намират доказателства в тази посока. Останалите му оплаквания обаче се приети за достоверни, включително и чрез назначена по делото експертиза, която потвърждава, че разследването срещу Найденов го е травмирало психически и той се нуждае от терапия.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular