Sunday, May 5, 2024
HomeРегионКюстендил123-ма човека са под домашна карантина в община Кюстендил

123-ма човека са под домашна карантина в община Кюстендил

Създава се организация при раздаването на пенсии, от 31 март започва съставянето на актове за неспазване на правилата, информира кметът Петър Паунов

“Съболезнования за близките на нашия съгражданин, който загуби живота си от новия коронавирус. Надявам се, че тази трагична кончина ще ни отрезви и напомни на всеки от нас, че не е безсмъртен и че трябва да спазваме изключително стриктно мерките, които са разпоредени от Националния кризисен щаб. 123- ма човека са под домашна карантина в момента в община Кюстендил, а на 100 души тя е изтекла”, обяви на днешната си пресконференция кметът Петър Паунов.

Във връзка с питане от млад човек, на когото е изтекла карантината, къде може да си направи тест, градоначалникът информира, че тестуване се прави само в частни лаборатории, и то само в София: “Тестове се извършват само на хора, които имат симптоматика и там отново е при конкретен времеви период. Включително и хората, които са под карантина в момента в Кюстендилската болница, трябва да бъде изчакан 4-дневен период от потенциалния контакт, за да може тези тестове да не бъдат напразни и да показват ясна картина.
Затов спазване на мерките, спазване на карантината, но всеки, който няма симптоматика, не е необходимо да се тревожи. Това са указанията на Националния кризисен щаб”, каза Паунов.
Той изрази надежда, че ще бъдат взети допълнителни мерки за хората, които имат и разхождат домашни любимци. “Според нас 200- 250 метра от мястото, където живееш, са достатъчно добър периметър за разходка, а не да бъде използвано за злоупотреби и създаване на повод за движение и допълнителни контакти. Разбира се и повод за недоволство за хората, които спазват карантината” каза кметът. Той допълни, че 28 сигнала са обработени за събота и неделя от хора, които са нуждаещи, от хора, които имат нужда от консултация.
По време на пресконференцията стана ясно още, че до 2 дни е даден срок на директора на ”Български пощи”- Кюстендил, да уведоми общината за готвената организация при раздаването на пенсии следващата седмица. Ще бъдат предупредени и всички банкови институции. “Организацията трябва да дава предимство на хората с трайни увреждания. Отсега призовавам указанията да се да спазват”, призова Паунов.  Той информира още, че южният вход на поликлиниката, откъм бившата Бърза помощ, вече ще се ползва само като служебен вход за медицински специалисти. Всички кюстендилци ще могат да посещават поликлиниката само от северния вход, този до аптеката. Той ще бъде отворен, за да не се пипа с ръце.

“От утре, 31 март, екипите на полицията ще започнат да съставят актове за неспазване на правилата- за посещаване на паркове, градинки. Наказателните постановления са по 5 хил. лева. Нежелателно е това нещо да се случва, затова ви моля-не го правете. Няма основание да се седи по пейките, няма и да демонтираме пейки. Разчитаме на съвестта на всеки. Ако се стигне до демонтаж, то ще е с цената на тези, които са платили глоби. Нека да не плащаме със здравето и с живота си, заради безотговорно поведение. Всички знаят какви са указанията”, каза още Петър Паунов.

Краси Ценкова

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular