Thursday, May 2, 2024
HomeНовини132-ма са екстрадираните руски дипломати от Европа и Америка, Москва обмисля отговор

132-ма са екстрадираните руски дипломати от Европа и Америка, Москва обмисля отговор

 

19 държави обявиха днес за екстрадирането на руски дипломати. Общият брой на екстрадираните е 132-ма души. Най-много-60-са екстрадираните руски дипломати от САЩ. Вашингтон закри и едно от консулствата на Русия, това в Сиатъл. Великобритания е втора с 23-ма екстрадирани дипломати.

Украйна, която е във въоръжен конфликт в източната си част с подкрепяни от Москва сепаратисти, изгони 13 руски дипломати. Четири държави екстрадираха по 4 руски дипломати.Франция, Германия, Полша и Канада. Две държави са с по трима изгонени-Чехия и Литва. Четири държави са екстрадирали по двама-Италия, Холандия, Дания и Албания. Останалите гонят по един руски дипломат- Латвия, Естония, Финландия, Румъниа, Хърватска и Швеция.

Решението на редица страни да изгонят от пределите си руски дипломати няма да остане без отговор, Москва ще реагира на тези неприятелски стъпки. Това се казва в разпространеното в понеделник изявление от Министерството на външните работи на Руската федерация, предават TACC и “Фокус”.

“Няма обективни и изчерпващи данни, съюзниците на Великобритания следват сляпо принципа на евроатлантическото единство в ущърб на здравия разум, нормите на цивилизационния междудържавен диалог и принципите на международното право. Само по себе си се разбира, че тези неприятелски стъпки на тази група страни няма да остане без следа и ще реагираме на тях”, става ясно от разпространения текст.

Високопоставен член на горната камара на руския парламент каза, че Москва ще изгони най-малко 60 човека от дипломатическата мисия на САЩ в Русия, съобщи още РИА “Новости”, цитирана от Ройтерс. Руската агенция не пояснява въз основа на какво Владимир Джабаров, който е заместник-председател на комисията по външна политика към Съвета на федерацията, прави това изявление. Засега няма коментар от правителството в Москва, подчерта Ройтерс.

ТАСС цитира неназован висш служител в американската администрация, който казал по телефона, че ако Русия предприеме ответни мерки след изгонването на нейните дипломати, то Вашингтон ще предприеме допълнителни действия.

RELATED ARTICLES

Most Popular