Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупница150 изпълнители пяха на фестивала на мъжките хорове „Свети Иван Рилски” в...

150 изпълнители пяха на фестивала на мъжките хорове „Свети Иван Рилски” в Дупница, Стефан Чавеев: Много добре бе приет и традиционният концерт-матине в черквата на Рилския манастир

За първи път в града бяха Камерният мъжки хор „Йоан Кукузел – Ангелогласния” от София с диригент Кристиян Попов и Детско-младежкият хор „Св. Георги Победоносец” – Русе, дирижиран от Мина Влайкова

 

Близо 150 изпълнители пяха на сцената на театър „Невена Коканова“ в Дупница, където в края на уикенда се проведе 8-ото издание на фестивала на мъжките хорове „Свети Иван Рилски“.

Домакините от Мъжкия хор „Свети Иван Рилски“”

За първи път в града бяха Камерният мъжки хор „Йоан Кукузел – Ангелогласния” от София с диригент Кристиян Попов и Детско-младежкият хор „Св. Георги Победоносец” към Общински младежки дом – Русе, дирижиран от Мина Влайкова.

Сред местните ценители на хоровото изкуство в залата бяха Елианка Михайлова – директор на дирекция „Сценични изкуства” в Министерството на културата, именитите професионалисти в областта на музиката акад. Емил Янев – член на Световния съвет на хоровете и председател на Асоциацията на хоровете към ЕС, композиторът акад. Петър Льондев, почетният председател на Българския хоров съюз акад. Валентин Бобевски, който е и председател на фестивалния комитет, Йоланта Лазарова – член на Управителния съвет на Българския хоров съюз. „Всички те останаха изключително доволни от организацията и като цяло от фестивала. Русенци, които за първи път участват в изявите и не бяха идвали в Дупница, споделиха, че са очаровани от града. Радвам се, че успяхме да проведем фестивала отново. В един от най-красивите месеци подарихме поредния празник на дупничани. Публиката отново показа любовта си към музиката и удовлетворение от хоровата песен. Много добре бе приет и традиционният концерт-матине в черквата на Рилския манастир в неделя”, доволен е секретарят на организационния комитет на изявите Стефан Чавеев.

Освен от община Дупница фестивалът е спонсориран от частни лица и фирми. Сред дарителите са евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, народният представител от БСП Иван Ибришимов, председателят на икономическата комисия към Общинския съвет (ОбС) – Дупница, Костадин Костадинов, фирма „Тоби” с президент Стойчо Милев и др.

Припомняме, че във фестивала на 21 и 22 октомври се включиха 6 формации от страната. Домакин бе Мъжкият хор „Свети Иван Рилски“ в Дупница.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular