Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупница170-годишна черква в Крайници се руши, има нужда от ремонт

170-годишна черква в Крайници се руши, има нужда от ремонт

Отец Радослав Ваклин: Грехота е

 

170-годишният храм “Успение Богородично” в Крайници се руши и спешно се нуждае от ремонт, алармират жители на дупнишкото село. Най-големият проблем на черквата в гробищния парк на Крайници е покривът – керемидите са разместени и изпочупени, от множеството течове вече има влага. Има реална опасност от пропадане на свода на покрива. Това заплашва с безвъзвратно унищожение преди всичко стенописите и иконите. Вече е почти унищожен целият горен ред на иконостаса, на който са изографисани библейски сцени. Влагата съсипа окончателно дървената дограма.

Преди 20-ина години, отново при условия на спешна необходимост и недостатъчно финансиране, беше изграден с подръчни средства навес при притвора на храма. Навесът беше покрит с ламарина, което рязко наруши архитектурния ансамбъл на целия храм.

Сега е необходимо да бъде основно ремонтиран целият покрив, като се покрие с оригиналните керемиди тип „старобългарски”. Със същите керемиди трябва да се покрие и навесът, за да се запази цялостната архитектурна композиция на храма. По предварителни изчисления за ремонт на покрива са необходими 15 хиляди лева, а за ремонт на притвора – 12 хиляди. „Убедени сме, че гражданите на Дупница и околията няма да допуснат храмът в с. Крайници – един дом на вярата и християнското единение, да се разруши. Убедени сме, всеки от нас ще спомогне с каквото може”, казват крайничани.

„Грехота е един уникален храм, какъвто е “Успение Богородично”, да се съсипе. Тази година черквата ще стане на 170 г. Уникална е със своите стенописи, с дърворезбата, с абсолютно всичко. Затова трябва да вземем спешни мерки. Досега се надявахме на помощ от Светия синод и от община Дупница. Имахме апел и от общината обещаха да ни помогнат. Хубавото е, че има хора и фирми, които също заявиха желание да помагат – със средства, с труд, с материали. Предстои да обявим официално кампания за набиране на дарения. Само за покрива, според мен, са нужни около 20 000 лв. Трябва да се смени целият покрив, който е покрит със стари керемиди, турски керемиди им казват. Сега трябва да се купят подобни, за да се запази архитектурата. Стенописите се нуждаят от реставрация. Трябва да бъде сменена и дограмата”, посочи отец Радослав Ваклин – свещеникът, отговарящ за църквата.

Кътчета от храма

Храмът “Успение Богородично” е един от най-старите в Кюстендилска област. Построен е през далечната 1851 година, а уникалните му стенописи са дело на майстори от Самоковската школа, включително и на Захари Зограф.

Храмът е паметник на културата.

Дарителската сметка, по която могат да се превеждат средства за черквата „Успение Богородично” в Крайници, е: BIC:IABGBGSF IBAN:BG44IABG74901000932101.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular