Monday, May 6, 2024
HomeРегионДупница19 казана курбан сготви майстор Стоян Кадийски за празника на Дупница

19 казана курбан сготви майстор Стоян Кадийски за празника на Дупница

19 казана курбан хапнаха дупничани навръх празника на града. 90-годишна жена и баба с внуче първи получиха от курбана за здраве – за да са дупничани дълголетни и с внучета в ръка. Майстор Стоян Кадийски наготви 17 казана вкусен овчи курбан и два казана с боб.

Община Дупница и дарители осигуриха за ястието осем овце и пилешко месо. Два дни Стоян Кадийски с помощници и доброволци рязаха месото и зеленчуците за курбана. Той бе осветен от архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски, който ръководи и тържествената служба в катедралния храм „Свети Георги Победоносец“.

Много от присъстващите се редиха и чакаха за курбан близо два часа. Те занесоха от осветената храна и на свои роднини, съседи и приятели. Смята се, че осветената храна носи здраве, мир и спокойствие на дома. На курбана дойде и уважаваната  пенсионерка, бивша акушерка – Мария Карпузка, а Страхил Влахов както винаги бе елегантен с изискан костюм.

Продавачката на семена Рая, Стефчето от хлебозавода, хористите от църковния хор, бизнесмени също търпеливо чакаха на опашката за курбан. Най-възрастната помощничка, доброволка на курбана, бе леля Магда, която чевръсто въртеше черпака и сипваше от ястието за здраве на миряните.

RELATED ARTICLES

Most Popular