Friday, May 3, 2024
HomeРегионГоце Делчев20 крави с по три ушни марки пасат в гърменското село Дебрен,...

20 крави с по три ушни марки пасат в гърменското село Дебрен, собственикът прибра субсидии като за 200

Проверка на общината показа, че животновъди и кметове от Гърменско лъжат и скубят субсидии от държавата от общински земи и мери

 

Крави с по три ушни марки и още куп нарушения е констатирала проверка, извършена от община Гърмен по искене на дирекция „Земеделие и гори“ – Благоевград. Проверката е обхванала отдадените под наем общински земи и мери за пасбища, предоставени на безимотни и малоимотни жители, броят на животните в съществуващите и регистрирани животновъдни ферми на територията на общината, стопаните на които получават държавна субсидия .

Проверяващите са установили, че най- драстични са нарушенията в двете гърменски села Дебрен и Хвостяне. Установено било, че стадо крави в Дебрен е с по три ушни марки. Така за стадото от 20 крави на собственика е изплатена субсидия като за 200. В Хвостяне са засечени нарушения на заграбени общински земи, предназначени за оземляване н безимотни и малоимотни местни жители, които отишли в ръцете на управници и семействата им от селото. Големи нарушения със заграбени общински земи и мери, както и драстични измами от животновъди, прехвърляли ушните марки на кравите от стадо на стадо са били установени и в Дебрен. От схемата са се облагодетелствали също само роднини на местни управници на селото .

Докладът от проверката е представен в Регионалната дирекция на „Земеделие и гори” в Благоевград и съответно установените  нарушения са предадени на прокуратурата за изясняване.

RELATED ARTICLES

Most Popular