Sunday, May 5, 2024
HomeРегионБлагоевград22 сигнала и жалби в РИК-Благоевград от началото на изборния ден

22 сигнала и жалби в РИК-Благоевград от началото на изборния ден

Общо 22 са сигналите и жалбите, получени в Районната избирателна комисия в Благоевград до този момент.

„Един от скандалните случаи е в 4-та секция в Симитли. Председателят самоволно решава кой може да гласува с придружители и кой не може. Изпратихме голям екип от Районната избирателна комисия, заедно с председателя. Успокоиха ни, че са стигнали до решение. Всички знаем, че в деня на изборите Секционната избирателна комисия е тази, която решава за своите действия. Ние не бихме могли да се намесим активно, но оказваме помощ, с оглед спазване на законовите изисквания“, коментира Йордан Симонски, зам.-председател на Районната избирателна комисия в Благоевград.

Той коментира и друг сигнал от секция в Кресна, че един от членовете е бил в роднинска връзка с кандидат за депутат. След изясняване на случая е установено, че това не е закононарушение.

Член на СИК в с. Горно Краище, община Белица, сигнализира РИК-Благоевград за взето неправомерно решение от останалите членове на избирателната комисия.

„В секция № 010200010 бе взето устно решение придружителите в секцията да не се вписват в протокола. Според мен взимането на устно решение от СИК е неправомерно, а липсата на ясни и конкретни данни за лицата, които са придружители на хора с увреждания, е предпоставка за оказване на натиск върху гласоподавателите да дадат своя вот за определена политическа сила”, се посочва в сигнала.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular