Зам. кметът Крум Милев на Дупница: Езерото на парка протече, евакуирахме семейство, дъжд отнесе дворове, наводни мазета

Дъждът отнесе къща на семейство, не помня имената на хората, мазета са наводнени, диги са отнесени, канавки са потънали, цяла нощ се борим със стихията, взе да става страшно, цяла нощ не съм спал, на бойна нога сме 20 души, дъждът не спира, каза за вестник ВЯРА зам кметът Крум Милев. Кризисният щаб към Община Дупница проведе свое извънредно заседание тази сутрин и обобщи сигналите и действията от изминалата нощ след обилните дъждове. “На косъм сме от воден ад”- каза Милев. Към 19 часа вчера са получени първите сигнали за протичане на изкуственото езеро в Парк “Рила”, както и за излизане от коритото на река Бистрица в най-ниската й  част. На място да се запознаят с обстановката веднага са заминали зам.кметът на Дупница и Председател на щаба Крум Милев, заедно с Велислава Георгиева-служител по сигурността, еколога на общината Десислава Борисова, Управителят на Парка – Димитър Недев, кметът на село Бистрица Кирил Огненски. За предприемане на дейности по задигане на изкуствените диги са се отзовали веднага жители от селото, които са участници в “Доброволния отряд”. Течът от езерото е спрян.
9 сигнали тази нощ са получени за наводнени мазета и дворове на къщи от града и в селата. В село Блатино, кална маса е заляла дворовете на 3 къщи. Милев е разпоредил веднага техника на общинското ВиК-Дупница да пристигне на място, за да започне последващи действия по разчистването.
В село Самораново е отнесена дига на напоителна канавка, и настилката на ул. “Марков камък” е отнесена. Проблемът е разрешен с помощта на жители от селото, осигурена техника.
На ул. “Васил Разсолков” в кв. “Горна махала” в Дупница, придошлата река Отовица е отнесла подпорна стена на къща тази нощ. Дворът е под вода. На място са пристигнали хората от кризисния щаб и от Пожарна безопасност. Взето е решение, с оглед опасността от падане на къщата, живеещите да бъдат евакуирани. “Предложих веднага на хората да ги настаним, но предпочетоха да отидат при свои близки”, заяви Милев.
Сигнали са получени и за наноси и скални маси по главен път Е-79. Началникът на КАТ-Дупница Радослав Стоилков веднага е предприел действия по уведомяване на IMG_1408фирмата по поддръжка на главния път за предприемане на незабавни действия. “През цялата нощ бяхме на всички подадени сигнали и следяхме абсолютно всички критични точки на реките. Продължаваме да следим нивата на реките в общината и сме в готовност да предприемаме действия, там където се наложи. няма отнесени мостове, коритата са пълни, продължаваме да следим нивата на реките и водоемите в града и селата. Поддържаме 24 часа връзка щаба, както и с кметовете на населените места”, обобщи Милев.
При проблеми, жителите могат да подават сигнали денонощно на 0701 5 92 59 и 0879 523 474.

IMG_9480IMG_1410IMG_14085IMG_14174IMG_14154IMG_14143IMG_14163IMG_14112IMG_14172IMG_14131IMG_1408