Кристиан Барански от Самоков завоюва сребърен медал на състезание по математика в конкуренция с над 1300 деца

Кристиан Барански е амбициран да спечели още медали по любимата математика.

 

Кристиан Барански, който от септември месец ще е във втори клас в НУ „Станислав Доспевски“ Самоков, спечели сребърен медал по математика. На успехите му вече се радват директорката Камелия Асенова, класните Галя Механджийска и София Николова, както и Светла Костова, която е председател на Съюза на математиците, секция Самоков.

Преди дни Кристян Барански се върна със сребърен медал от Несебър, където бяха финалите на „Математика без граници“. Състезанието бе организирано от Община Несебър и Казахстан и е имало много голяма конкуренция между участниците – над 1300 деца от 17 държави от всички континенти – уточни за в. „Вяра“ Светла Костова.  „Задачите бяха много лесни – аз реших всичките трудни, но лесните ми изиграха лош номер – подцених ги, и заради една точка, не спечелих златен медал” – сподели пред в. „Вяра“ Кристиан.

Първите му учители са дядо му, Виктор и татко му, които още от първите години не оставяли детето без приказка, макар да се занимават с частен бизнес. Много бързо Кристиан се научил сам да си чете. При всеки случай, докато играели с него дартс, смятали и още на 4-5 години смятал до 1000. Сега са радостни от успеха му и факта, че от 30 възможни точки Кристиан е спечелил 29.

„Справя се с лекота със задачи за втори клас. Състезанието е много трудно. Смята от 5-годишен. Явяваше се на всички математически състезания, които се провеждат в ПГ „Константин Фотинов” – Самоков и постигаше много високи резултати, включително и на пролетния кръг на Международното състезание „Математика без граници”. То се провежда в три дистанционни кръга и един финален. За първи клас има два дистанционни кръга – зимен и пролетен. На зимния кръг Кристиан беше със седем точки от 10 възможни. Имахме още три финалисти от Самоков. Един от тях е Георги Димитров. Отново се яви от ПГ „Константин Фотинов”, въпреки че вече е ученик на Софийската математическа гимназия.  Георги Димитров е една от трите математически звезди на България. В края на месец юли заминава за Индия, където ще участва в международна олимпиада във възрастова група 8-9 клас. Стефания Пламенова Зашева от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, която сега ще е в четвърти клас, за втори път стигна до финал на това състезание. Имаше и трима ученици от първи клас от СУ „Отец Паисий“ – сподели за в. „Вяра“ учителката по математика Светла Костова.

Марияна Вучова