Friday, May 3, 2024

Великобритания обмисля да предложи на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, които пострадаха при опит за отравяне, нови идентичности и нов живот в САЩ.

Идеята е да двамата да бъдат предпазени от евентуални последващи опити за убийство,

пише в. „Съндей Таймс“, цитиран от агенция Ройерс (Reuters). Според изданието служители на британското разузнаване МИ6 обсъдили презаселването на Скрипал с колегите си от ЦРУ.

„Ще им бъдат предложени нови самоличности“, казва неназован източник, цитиран от вестника.

Източници на „Съндей Таймс“ предполагат в свой доклад, че Великобритания ще иска да гарантира безопасността на Сергей и Юлия Скрипал като ги презасели в една от страните от т.нар. „пет очи“ – партньорство за споделяне на разузнавателни данни, в което влизат още САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Очевидно най-подходящото място за презаселване е САЩ,

защото там има по-малка вероятност да бъдат убити и е по-лесно да ги защитим там под нова самоличност“, казва източник от разузнаването, запознат с преговорите.

„Предпочита се за тях да бъдат презаселени в страна от „пет очи“, защото случаят им може да предизвика огромни последици за сигурността“, добавя източникът.

 

29 държави изгониха руски дипломати в знак на съпричастност към Великобритания, след като Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безпомощно състояние на пейка в град Солсбъри на 4 март. Британското разследване сочи, че Скрипал и дъщеря му са отровени с нервнопаралитичното вещество „Новичок”. То е разработено в бившия Съветски съюз през 70-те и 80-те години на миналия век.

66-годишният Скрипал е пенсиониран полковник от руското разузнаване. През 2006 г. той беше осъден на 13 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания. Той получи убежище във Великобритания през 2010 г. след размяна на шпиони между САЩ и Русия. Скрипал беше признат за виновен в Русия за това, че издал самоличността на руски агенти под прикритие в Европа на британското външно разузнаване МИ-6. Според руските власти той получил 100 хил. долара за сведенията, които започнал да предава от 90-те години на миналия век.

RELATED ARTICLES

Most Popular