Tuesday, April 30, 2024
HomeРегионКюстендил3 гончета от дружинката в Бобешино умряха от лъжлив бяс след консумация на...

3 гончета от дружинката в Бобешино умряха от лъжлив бяс след консумация на диви прасета

  • Става въпрос за болестта на Ауески, самото заболяване не е заразно за хората, коментира председателят д-р Людмил Стоянов

 

Три ловни кучета са умрели след консумация на месо от диви прасета. Става дума за гончета, които са част от 10-а ловна дружинка в село Бобешино, Кюстендилско. За неприятния случай потвърди председателят на дружинката и бивш кмет на Кюстендил д-р Людмил Стоянов. Едно от починалите кучета е негово, а всичко това се разиграло между Коледа и Нова година, след като ловците са се прибрали от поредната хайка.

„Оказва се, че нашите кучета са починали от болестта на Ауески, или по-известна като лъжлив бяс. Тя се проявява от 24 до 48 часа. Тази болест идва от вирус, който го пренасят дивите прасета. Най-често заразяването става след консумация на сурово месо или кокали. Веднага след случая труповете им бяха закарани за изследване в Централната ветеринарна лаборатория в София. Самото заболяване не е заразно за хората, както и не се предава от куче на куче“, каза Людмил Стоянов.

Авджии от Кюстендилско алармират, че вече има констатирани подобни случаи и на територията на Благоевградско.

 

Вестник „Вяра“ уведомява своите читатели

RELATED ARTICLES

Most Popular