Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионГоце Делчев3 деца пострадаха при пътни инциденти в Югозапада, най-малкото е на 8...

3 деца пострадаха при пътни инциденти в Югозапада, най-малкото е на 8 г.

Три деца пострадаха при пътни инциденти в Югозапада за денонощие, като най-малкото от тях е на 8 години. В сряда, малко преди смрачаване, второкласник от Разлог не спазва знак „Стоп” и с велосипед се блъска в зоната на страничното огледало на лек автомобил „Фолксваген Голф“. Инцидентът е на едно от оживените кръстовища в града между улиците „Гоце Делчев“ и „Братя Кулини“. Вследствие на удара момчето е с фрактура на раменната става. На 32-годишният водач на автомобила е направена проба с техническо средство за употреба на алкохол, която е отрицателна.

9-годишно дете от Гоце Делчев пострада след като лек автомобил „Сеат Ибиза“ с 42-годишен водач от село Кочан го блъска в предната гума на велосипеда. Произшествието възниква в сряда около 17:10 часа на улица „Дунав“ в града. Детето е с травма на брадичката. След извършен медицински преглед е освободено за домашно лечение. Водачът на автомобила е тестван с техническо средство за употреба на алкохол, като неговата пробата също е отрицателна.
10-годишно момиче падна от мотоциклет „Хонда“ в град Сандански. Инцидентът е станал след като водачът на МПТ-то го паркирал и оставил на степенка, но с работещ двигател. Качвайки се, детето се хванало за дръжката на газта. Моторът внезапно потеглил, а момичето полетяло. То е получило охлузвания в областта на краката, вследствие на падането. На 42-годишният водач е съставен Акт за установено административно нарушение. Направената му проба с техническо средство за употреба на алкохол е отрицателна, съобщават от ОДМВР –Благоевград.
Припомняме, че от 15 юни стартира традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя”, която ще продължи до 31 август. В рамките на акцията ще се проведат обучителни беседи с подрастващите, насочени към безопасното им поведение като участници в движението по пътищата, играта на безопасни места, управлението на велосипед, тротинетка, ролери и др., правилното движение като пешеходци и безопасно поведение като пътници в пътните превозни средства.

От полицейските служители ще се осъществява засилен контрол по отношение на безопасността на децата и техните придружители, като насочеността ще е към: правилното превозване на децата, използването от родителите – водачи и децата на обезопастелни колани /каски и системи/, спиране на подходящи места за слизане на децата от автомобилите без да бъдат застрашени техните живот и здраве. Ще се следи също така за правилното поставяне и закопчаване на предпазните колани и детските обезопасителни системи съгласно разпоредбите на ЗДвП.

Акцията цели ограничаване на причините и условията за настъпване на пътнотранспортни произшествия с подрастващи по време на летните месеци и ограничаване броя на пътните инциденти от този вид. Опитът показва, че именно ваканционните дни карат и малки, и големи да се чувстват по-свободни и безгрижни и това ги води като участници в движението по пътищата до несъзнателно допускане на грешки, които не биха допуснали при други условия в ежедневието си.

RELATED ARTICLES

Most Popular