Wednesday, May 1, 2024
HomeНовиниСвят30 години от сръбското клане във Вуковар

30 години от сръбското клане във Вуковар

Отбелязаха се 30 години от падането на хърватския град Вуковар в ръцете на бившата югославска армия. Градът е превзет след тримесечна обсада и на практика е унищожен до основи от денонощни бомбардировки. Тук са извършени и първите военни престъпления в Европа след края на Втората световна война.
Вуковар се намира в източната част на Хърватия, недалеч от сръбската граница, припомня БГНЕС.
На 18 ноември 1991 г. заедно с войските на югоармията влизат и сръбските паравоенни формирования, които доунищожават града. От миналата година тази дата се отбелязва като “Ден в памет на жертвите в отечествената война на Хърватия”.
В продължение на 87 дни – от началото на месец август до 18 ноември 1991 г., Вуковар е под обсадата на силите на сръбския диктатор Слободан Милошевич. Според данните на болницата във Вуковар по време на обсадата са загинали 1624-ма души. Ранени са над 2500. Над 5000 жители на града са отведени като пленници в лагерите в Сърбия, а от града са изгонени около 22 000 хървати. Днес, 30 години по-късно, не е известна съдбата на 300 души – те се водят за безследно изчезнали.
По време на обсадата всеки ден над града падат по около 7000 гранати. 90 на сто от сградите и постройките са сринати до основи. При превземането на града югоармията влиза първо в болницата и отвежда всички ранени, включително и цивилните лица, които по-късно са избити в близкото село Овчара в нощта между 20 и 21 ноември 1991 г. От масовите гробове в Овчара по-късно са ексхумирани телата на 200 души. Все още се издирват останките на около 70 души.
За престъпленията във Вуковар в Международния трибунал за военни престъпления в Хага бяха обвинени бившият кмет на града Славко Докманович, трима бивши офицери от югоармията – Милета Мръшич, Веселин Шливанчанин и Мирослав Радич, както и тогавашният областен ръководител Горан Хаджич. Докманович бе арестуван през 1997 г., но година по-късно се самоуби в ареста в Хага. Останалите получиха различни присъди, а само Радич бе оправдан. /БГНЕС

 

RELATED ARTICLES

Most Popular