Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБлагоевград30 милиона инвестиция за развитието на Ски център „Картала“ над Благоевград

30 милиона инвестиция за развитието на Ски център „Картала“ над Благоевград

Акционери обещават подмяна на старите кабинки, подземен паркинг и осветление за нощно каране по пистите

Малки вилни сгради, велописти и атракциони за деца ще целят превръщането на местността в целогодишен планински курорт

Изграждане на нови ски писти, нова леглова база, в това число построяване на малки вилни сгради, велописти и атракциони за деца. Това са само част от идеите, заложени в инвестиционното намерение на основния акционер в „Прима инвест БГ“ – фирма „Армако“ за развитие на ски център „Картала“ като целогодишен курорт, отговарящ на всички съвременни изисквания. Концепцията бе представена по време на среща, инициирана и проведена от кмета Илко Стоянов с благоевградската общественост.
Планираните обекти и съоръжения ще бъдат изградени единствено със средства от инвеститора, като първоначално ще бъдат вложени около 30 млн. лева.
„Въпреки, че става въпрос за частна инвестиция, за мен е изключително важно обществеността да е наясно с намеренията още в самото начало. Затова организирахме тази среща, но тя няма да бъде единствена. Предстоят още такива, смятам, че хората в Благоевград трябва да имат възможността да бъдат част от самия процес, като взимат отношение, изказвайки своето мнение и задавайки всички въпроси, които ги вълнуват“, коментира кметът Стоянов.

В срещата взеха участие още Владимир Александров, изпълнителен директор на „Армако“, председател на Борда на директорите и акционер в дружеството „Прима инвест БГ“, арх. Веселин Белинчев, проектант, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, общински съветници, заинтересовани страни и граждани.
В рамките ѝ стана ясно, че сред намеренията на акционерите е да бъдат подменени и старите кабинки на лифта, да бъдат изградени подземен паркинг и осветление по продължение на пистите, което ще осигури възможност за нощно каране на ски.
„Нашата цел е този курорт да развие своя потенциал, което ще бъде от голяма полза за обществеността в Благоевград. Благодарни сме, че получаваме необходимото съдействие от Община Благоевград, в лицето на кмета Илко Стоянов, вярвам, че и занапред ще бъде така“, заяви изпълнителният директор на „Армако“ Владимир Александров.
Арх. Беличнев подчерта, че при изграждането на нови обекти и съоръжения в района на ски център „Картала“, процедурите ще бъдат съгласувани с всички институции, имащи отношение, за да се спазят законовите разпоредби и планинската природа да бъде съхранена.

„Ски център „Картала“ е един от стратегическите обекти, който може да даде сериозен тласък на икономиката за целия регион. Предложеното в инвестиционното намерение до голяма степен съвпада с нещата, заложени в моята предизборна програма. Става въпрос за еко курорт, който предвидихме и в Плана за интегрирано развитие на община Благоевград. Освен ски център „Картала“, моята идея е да превърнем и града в едно развито курортно място“, заяви кметът Илко Стоянов.
Той подчерта, че постигането на реалните резултати ще отнеме време, но вече се правят необходимите стъпки в тази посока.
За да се пристъпи към модернизиране на ски центъра е необходимо да бъде направена промяна на Общия устройствен план, да бъдат изработени ПУП-ове и да се премине през всички съгласувателни режими.

С модернизиране на ски център „Картала“ и превръщането му в целогодишен курорт, Благоевград ще стане притегателен център за туристи от страната и чужбина.

RELATED ARTICLES

Most Popular