Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионПерник32-годишен софиянец спечели първия велотур Земен 2021

32-годишен софиянец спечели първия велотур Земен 2021

Победителят в първия Велотур Земен 2021 е Владимир Странски, на 32 години от София. На второ място се класира Иван Георгиев, на 28 години от Земен и на трето място е Марио Петров от с. Пещера. Всички участници получиха подаръци от община Земен. Велотурът е част от днешния празник в Земен, наричан от местните Пантеле.

Той има 112-годишна история и се чества в най- близката събота до 9 август, когато по стар стил се е почитал Св. Пантелеймон. Празникът е посветен на духовния покровител на Земен Св. Пантелеймон и на построяването на жп линията София – Гюешево. Пускането на железницата се смята за повратен момент в историята и развитието на селището и поминъка на неговото население.

Богата е програмата през днешния ден. Турнирът по мини футбол за купата на кмета и велотурнирът Земен – Земенски манастир – с. Пещера са само част от празничните прояви. Кулминацията ще бъде довечера, когато ще бъде отслужен водосвет за здраве. За земенчани и гостите на града ще пее Орлин Павлов. Концерт ще изнесе и формация “АСТИ ДЕНС” със солисти Сорина Богомилова и Антонио Симеонов. Ще има и заря. Снимки: Община Земен

RELATED ARTICLES

Most Popular