Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБанскоАндрей Янев, Александра Велева, Александър Станев, Калина Кралева показаха живопис, графика и...

Андрей Янев, Александра Велева, Александър Станев, Калина Кралева показаха живопис, графика и стъкло на изложба в Банско

Изложбата „Живопис, графика, стъкло” по програма „Произведено в България” бе открита в Домa на изкуствата в Банско по случай юбилейния 20-и международен джаз фестивал.

Показани са творбите на десет талантливи художници – Андрей Янев, Александра Велева, Александър Станев, Калина Кралева, Дарина Янева, Иван Димитров, Петър Великов, София-Хара-Хадзопулу, Цветанка Грънчарова и Цветан Лазаров. Александра Велева – Туши и София Хадзопулу, млади автори, които творят в областта на художественото стъкло, представиха произведенията си в Банско. На откриването авторките споменаха думите на чешкия автор Рубичек „Стъклото е като джаз” (Sklo e jako jazz), обвързвайки изкуството от стъкло и неговата непридвидима природа с експресивното звучене на джаза. Творбите на двете дами са като антиподи, София Хадзопулу е представила морската градина, характерна със своята нежна гама и корали, а Александра Велева разработва серия от графични петна, образували се от изгарянето на органика в стъклото. Водата и огънят са основополагащи елементи в създаването на форми от стъкло в творбите на авторките. Антиподите огън и вода проличават ясно и категорично в серията „В морската градина“ и „Пух и прах“.

RELATED ARTICLES

Most Popular