Monday, May 6, 2024
HomeНовиниСвятГерманските туристи заобикалят Турция след скандала със задържания активист Петер Щойтнер

Германските туристи заобикалят Турция след скандала със задържания активист Петер Щойтнер

 

Външният министър Зигмар Габриел намекна за спиране на инвестициите, постави под въпрос и предприсъединителното финансиране на Турция от ЕС

 

Германският външен министър Зигмар Габриел заяви, че неговата страна ще ревизира своите препоръки за пътувания в Турция, след хвърлянето в турски затвор на германски активист по човешките права.

Габриел заяви днес, че арестът на Петер Щойтнер говори за това, че нещо подобно може да се случи с всеки гражданин.

Габриел каза също, че не знае как правителството може да продължи да гарантира инвестициите на компаниите в Турция в отсъствието на “законова сигурност” и ще трябва да обмисли какво ще прави с експортните гаранции.

Той добави, че Германия иска също да обсъди предприсъединителното финансиране на Турция от Европейския съюз.

Дипломатическите отношения между Берлин и Анкара се влошиха заради задържането на Щойтнер в Турция, както и заради отказа на турските власти да разрешат на германски депутати да посетят германски военни в бази в Турция.

Зигмар Габриел прекъсна лятната си почивка и се завърна днес в Берлин, за да предприеме действия във връзка със спора.

На 18 юли съд в Истанбул нареди шестима правозащитни активисти, включително ръководителката на Амнести интернешънъл за Турция Идил Есер и Петер Щойтнер, да останат в ареста в очакване на процес по обвинения в подпомагане на въоръжена терористична група. Сред задържаните е и швед.

Те бяха задържани по-рано този месец в хотел на остров Бююкада, докато участваха в семинар, посветен на защитата на правозащитници в кризисни ситуации.

RELATED ARTICLES

Most Popular