Friday, May 3, 2024
HomeРегионБлагоевградОбС – Благоевград оряза бюджета, за да покрие дълг от 2 млн....

ОбС – Благоевград оряза бюджета, за да покрие дълг от 2 млн. лв., надвзети по проект за ВиК ремонти в кв. „Струмско”, „Грамада“ и „Баларбаши“ от времето на кмета Паскалев

Заради наложителните икономии отпада изграждането на спортните площадки в СУИЧЕ и XI ОУ, ремонти в социални заведения и новата светофарна уредба в кв. „Струмско”

Общински съвет – Благоевград прекрои бюджета, за да се покрие натрупан дълг от надвзети суми по проект по ОП „Околна среда 2007 – 2013“, изпълнен по време на мандата на бившия кмет Костадин Паскалев. По силата на решението на ОбС – Благоевград ще бъдат намалени планираните разходи по бюджета на общината.

Промените бяха наложителни. Община Благоевград е уведомена за възникнало задължение в размер на 2354 346,85 лева по договор за „Реконструкция и модернизиране на водоснабдителната и канализационна мрежа в кварталите „Струмско”, „Грамада“ и „Баларбаши“, както и изграждане на нова и подобряване на състоянието на съществуващата водопроводна мрежа в IV микрорайон на гр. Благоевград“.

Веднага след полученото уведомление общината извърши подробен анализ на разходите по проекта и внесе две възражения до Управляващия орган на Оперативната програма. Вследствие на предприетите действия дължимата сума е намалена на  2 034 858, 09 лева, която сума трябва да бъде погасена изцяло или на части. Към този момент единствената възможност за погасяване на задължението към НАП е намаляване на разходната част на бюджета. Заради наложителните икономии отпада изграждането на спортна площадка в двора на СУИЧЕ, изграждане на спортна площадка в двора на XI ОУ, ремонти в социални заведения, както и изграждане на светофарна уредба в кв. „Струмско”. По посочените обекти към момента не са проведени процедури по ЗОП.

Предвид важността на обектите кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов ще търси алтернативни възможности за реализирането им.

Съветниците приеха предложението на кмета д-р Атанас Камбитов за сформиране на първа и втора възрастова група в общинските детски градини с по-голям брой деца от определения в нормативните документи, но не повече от 28. Целта е родителите да бъдат улеснени и да бъде удовлетворено желанието им за посещение на конкретно детско заведение. Към момента на територията на община Благоевград има 13 детски градини с 26 първи групи.

Анализи сочат, че в последната година се наблюдава тенденция за завръщане на млади семейства от чужбина с деца, подлежащи на задължителна предучилищна подготовка. Към настоящия момент в детските градини на община Благоевград няма свободни места за прием, а в същото време има подадени молби от родители. По тази причина беше прието предложението за сформиране на трета и четвърта възрастова група в общинските детски градини с по-голям брой деца от определения в нормативните документи, но не повече от 30. С направените промени се цели да не бъде допуснато да остават деца извън детските заведения.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular