Friday, May 3, 2024
HomeРегионБлагоевградБлагоевград 109 години от обявяването на Независимостта, десетки се поклониха пред Паметната...

Благоевград 109 години от обявяването на Независимостта, десетки се поклониха пред Паметната плоча на загиналите за освобождение и обединение на страната

 

С ритуал по полагане на цветя благоевградската общественост отбеляза 109 години от обявяването на Независимостта на България.  Церемонията се състоя пред Паметната плоча на загиналите в борбите за освобождение и обединение на страната.

В знак на признателност към делото на хилядите герои се поклониха заместник-кметът на Благоевград Иво Николов, заместник-областният управител Иво Стоянов, евродепутатът Андрей Новаков, народни представители, кметове и кметски наместници, представители на местната власт, културни институти, учебни заведения, граждани.

Традиционно, церемонията започна с изпълнение на химна на Република България, изпълнен от Биг Бенд – Благоевград. Възпитаниците на ПМГ „Акад. С. Корольов” Димитър Борумов и Антон Велев прочетоха манифеста, с който е обявена Независимостта на България  и  припомниха част от националната ни история.

На 22 септември 1908 г. във Велико Търново, в храма „Св. Четиридесет мъченици” княз Фердинанд със специален манифест обявява България за независимо царство. Новината е посрещната с възторг от целия български народ. Актът за обявяване на независимостта е резултат на смела, но разумна политика, на дипломатически такт и ловко възползване от тогавашната международна ситуация. След извоюване на държавния суверенитет, пред българското правителство се отваря възможността със силата на оръжието и дипломацията да се погрижи за свободата на своите сънародници от Македония и Одринска Тракия.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular