Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупница„Патриоти Дупница" развяха бунтовното знаме „Свобода или смърт” в ЦДГ „Зора” за...

„Патриоти Дупница” развяха бунтовното знаме „Свобода или смърт” в ЦДГ „Зора” за 3 март, Кирил Кирилов наду гайда

 

Детска градина „Зора” даде началото на тържествените чествания по случай 3 март в Дупница. Тържеството за знаменателните 140 години от Освобождението на България събра деца, учители и гости за юбилея, който е извор на вълнение и гордост за всички сънародници.

Гости на събитието бяха младежи от движението „Патриоти Дупница”, които се присъединиха към развълнуваните деца, за да станат част от техния мини рецитал. Възкресени бяха най-светлите имена – на Левски, Ботев, Райна Княгиня, както и легендарните опълченци. Заехтяха детски гласове, които с плам изпяха „Вятър ечи…”, ,,Четници се пишат “, „Тих бял Дунав”. Децата гордо развяваха саморъчно изработени знаменца.

Освен с внушителния си външен вид на революционери и хайдути, момчетата от движение „Патриоти Дупница” пресъздадоха част от историческите събития, случвали се по българските земи. С много жар и вещина патриотът Кирил Кирилов в продължение на 30 минути приковаваше вниманието на децата. В думите му имаше много плам и емоция, с които внушаваше родолюбие у малките слушатели.

След сладкодумния разказ „бате Кирчо”, както спонтанно се обърнаха към него децата, им разказа за гайдата, за облеклото и за изконните български ценности.

А когато засвири с гайдата си, взриви детската емоция. Малчуганите слушаха, радваха се и по детски пожелаха и те да имат гайди и „бате Кирчо” да ги научи.

С питка в ръце директорът Антонина Кирова произнесе своите благодарствени слова, с пожелание да има повече такива срещи. Пожела им също със своя заразяващ пример „Патриоти Дупница” да имат свои последователи – истински родолюбци.

RELATED ARTICLES

Most Popular