Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниСвятПерсоналът на сръбското посолство изтеглен от Македония, подозират шпионска дейност

Персоналът на сръбското посолство изтеглен от Македония, подозират шпионска дейност

 

Президентът Александър Вучич подозира шпионска дейност

 

Персоналът на сръбското посолство е изтеглен от Македония заради разузнавателна дейност против Сърбия. Сръбските компетентни органи установиха и доказаха, че против институции на Сърбия е извършена разузнавателна дейност и по тази причина персоналът на посолството в Скопие е изтеглен, заяви сръбският президент Александър Вучич, цитиран от електронното издание на вестник “Блиц”.

Изтеглянето на персонала на сръбското посолство в Скопие е свързано с отношението на Македония към приемането на Косово в ЮНЕСКО, според информация на агенция „Макфакс”.

Агенцията се позовава на неназовани източници, според които Белград имал информация, че Македония ще предложи като точка в дневния ред на ЮНЕСКО да се гласува за приемане на Косово в тази агенция на ООН.

Макфакс припомня и заплахите на сръбския външен министър Ивица Дачич, че ще даде отговор на евентуална подкрепа от Македония за Косово и ще преразгледа признаването на конституционното й име – Република Македония.

Република Македония развива приятелски отношения с всичките си съседни страни. Когато има чувствителни въпроси между двама наши съседи, правителството на Македония винаги се съобразява с интересите на държавата, базирани на принципите на добросъседство и развитие на регионалното сътрудничество, неутралност и ненамеса в споровете между държавите, се казва в съобщение на македонското правителство.

По отношение на гласуването за членство на Косово в ЮНЕСКО правителството на Македония ще има предвид позициите на мнозинството страни членки на ЕС, се добавя в съобщението.

Пред сръбското посолство в Скопие има редовна полицейска охрана и допълнителни части на специализираните полицейски сили „Алфа”.

RELATED ARTICLES

Most Popular