600 танцьори и певци раздрусаха Кладница на събора „Витошки напеви”, 4-годишната Христина Георгиева от пернишкото село – най-малкият участник

 

Два дни пернишкото село Кладница става столица на фолклора. Стотици танцьори и певци, пазители на българското творчество, се качват на сцената в местното читалище, за да предадат своя ентусиазъм на публиката и гостите. Талантливите самодейци са част от юбилейния, Десети регионален събор „Витошки напеви“, който ще бъде днес и утре.  На официалния старт на фолклорното събитие присъстваха зам.-кметовете на Община Перник Владислав Караилиев и Севделина Ковачева, както и кметове на населени места. Севделина Ковачева приветства участниците от името на кмета Вяра Церовска и ги поздрави за упорития труд за запазването и популяризирането на хилядолетните български обичаи и традиции.

Кметът на село Кладница Васил Мирчев също поздрави участниците и им пожела да продължават да разширяват духовните търсения на нашите сънародници и да събуждат в тях любовта и преклонението им към всичко българско и родно.

В тазгодишното юбилейно издание ще се изявят 600 самодейци от областите Перник, София, Кюстендил и Благоевград. Те ще бъде оценявани от жури с председател проф. Димитрина Кауфман, а на най-добрите ще бъдат връчени награди.

Тази година най- малкият участник е 4-годишната Христина Георгиева от село Кладница, а най-възрастният е 92-годишен дядо от кюстендилското село Николичевци.