С инжекция от 350 000 лв. община Благоевград спасява ОФК „Пирин“, кметът Камбитов: Ако не помогнем, клубът се връща в „А” областна група, губим направените инвестиции от 7-8 млн. лв.

 

 

Общината дава 650 хил. лева от бюджета за клуба, 280 хил. лева идват от телевизионни права, от спонсорство в касата на отбора влизат 900 000 лева, но парите не стигат, отчете още градоначалникът

Община Благоевград ще удари финансова инжекция от 350 000 лв. на ОФК „Пирин“, за да спаси клуба от участта да изпадне в „А” областна група, стана ясно на заседание на Общинския съвет.

Средствата са от общинския бюджет и се пренасочват от други местни дейности. Предложението за спасителния транш беше на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов.
„Ако ние не финансираме клуба сега, означава, че се връщаме на изходна точка и отиваме в „А“ областна група заради неизпълнение на правилата на БФС. Имаме неплатени задължения. Община Благоевград дава 650 хил. лева от бюджета за клуба, 280 хил. лева от телевизионни права, имаме спонсорство около 900 000 лева, но те не са достатъчни.
Ако погледнем по-мащабно – отхвърляйки варианта за дофинансиране, ние губим инвестициите, направени през последните 5-6 години, говорим за 7-8 млн. лева“, коментира кметът Камбитов. Той подчерта, че община Благоевград не може да се справи без основен спонсор. „Следващата година ще се съобразим с наличните средства и ако се наложи, ще участваме в „Б“ група. Кметът Камбитов коментира, че към момента Детско-юношеската школа е на високо ниво.
Интересен е фактът, че сред съветниците, неподкрепили предложението за финансова помощ на ОФК „Пирин“, са Владимир Елезов и Кирил Ваклинов.
ОФК „Пирин” е дългогодишен участник в българския професионален футбол, създал много футболни таланти в национален и световен мащаб.
Детско-юношеската школа на „Пирин“ се смята за една от най-качествените и най-продуктивните в България. Редица големи български футболисти са започнали професионалния си път именно от „Пирин“. В момента ОФК „Пирин” (Благоевград) се състезава в елитната Първа лига на България за сезон 2017-2018 година.