Комисия очерта обхвата на синята зона в Самоков, пускат по 1 паркомясто безплатно за живеещите в центъра

ОбС ще определи размера на таксата за партиране.

Години наред се толерираше незаконното паркиране и изведнъж ще въвеждаме синя зона… Жалко за хората, живеещи в центъра, възнегодува Ангел Богданов

 

Полицаи от РУ- Самоков, обшинари и лесничеи бистриха подробностите около действието на синята зона в Самоков на заседание на Местната комисия за опазване на обществения ред и сигурност. Вече е ясно, че в града ще има синя зона.

Комисията очерта обхвата на синята зона, която ще погълне централна градска част, като в нея ще влизат само съществуващи вече паркинги и паркоместа. Обсъдени бяха и служебните абонаменти, възможностите за заплащане чрез СМС, талони или билети от паркинг автомати. Ще се въведе и възможност за закупуване на служебен абонамент за физически и юридически лица. Всеки първи автомобил на живеещите в зоната за платено паркиране няма да заплаща престоя си. За улиците, по които няма обособени места за паркиране, ще бъдат поставени знаци, забраняващи престоя и паркирането.

Контрол по изпълнението пък ще се упражнява от длъжностни лица, назначени от кмета на общината. Те ще поставят скоби и ще глобяват нарушителите. Важно е да се знае, че наложената санкция не освобождава водача от отговорност и той може да получи акт и от КАТ за неправилно паркиране по Закона за движение по пътищата. Цената за паркиране за един час престой, както и размера на глобата за нарушаване на наредбата за паркиране в ЦГЧ и Боровец ще се определя с решение на ОбС.

В социалната мрежа самоковци коментират:

„Поредното неадекватно решение, свързано с развитието на градската среда. Уважаеми общински съветници, г-н Владимир Георгиев, каква обосновка може да дадете на това да има синя зона? Или нямате друго логично обяснение освен финансовото? Досега години наред се толерираше незаконното паркиране, а сега изведнъж ще въвеждаме синя зона …Жалко за хората, живеещи в близост до центъра.“, възнегодува Ангел Богданов. „Надявам се преди това да се оправят и маркират паркингите. Например този зад ЦУМ. И да се премахнат колите, които стоят с месеци там.”, добави София Сотирова.