Friday, May 3, 2024
HomeНовиниБългарияОбещаните от премиера пари за униформи и гориво не отменят полицейския протест

Обещаните от премиера пари за униформи и гориво не отменят полицейския протест

“На какво да го сипваме този бензин и кой ще се вози в тези коли…”

Разпореждането на премиера Бойко Борисов опреди ден – на МВР да бъдат отпуснати допълнително 5 млн. лева за гориво на патрулните коли и 10 млн. лева за летни униформи на полицаите, не променят плановете за провеждане на масов протест на професионалния им празник 5 юли.

Това стана ясно от думите на зам.-председателя на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Благой Ванкин пред Дарик радио във вторник.

Основното искане на полицаите е заплатите в министерството да бъдат увеличени с между 15 и 20% от 1 юли, дори това да бъде направено със задна дата. Управляващите обаче дадоха да се разбере, че не смятат да удовлетворят желанието на униформените.

И вътрешният министър Валентин Радев, и премиерът Борисов изказват принципната си подкрепа заплатите в МВР да бъдат увеличени, но не и тази година. По време на Националното съвещание във ведомството в понеделник министър-председателят изтъкна, че е можело това да се случи, ако правителството не е било принудено да закупи оборудването за АЕЦ “Белене”. Сривът на КТБ и подготвяната сделка за шведските изтребители “Грипен” също бяха посочени като причина за липсата на средства за по-високи заплати в МВР.

Да се надяваме за осемте дни до протеста управляващите да проявят разум и да предприемат нужните действия наистина да се подобрят условията на служителите”, лаконично коментира Ванкин от СФСМВР във вторник, давайки да се разбере, че 15-те млн. лева за гориво и униформи са добре дошли, но няма да тушират недоволството в системата.

“5 млн. за гориво е добре, но на какво да го сипваме този бензин и кой ще се вози в тези коли, като няма хора. В момента недокомплектът e около 6000 човека”, добави зам.-шефът на най-големия полицейски синдикат.

Той уточни, че най-масово използваните коли за патрулиране в МВР вече са изминали по 300 000 – 400 000 км и са опасни, както за служителите, които ги използват, така и за гражданите по улиците.

“10-те млн. лева не покриват дори малка част от униформите, които се полагат на служителите и които са купували със собствени средства в продължение на шест години. Въпросът е, че те не могат физически да осъществят този замисъл да ми купят униформа за лятото”, каза още Благой Ванкин.

Накрая синдикалистът обобщи, че с колегите му няма да отстъпят от основното си настояване – увеличение на всички заплати в силовото ведомство – “от чистачка до министър, дори на министъра искам увеличение на заплатата”. Към исканията на СФСМВР в понеделник се присъедини и синдикатът на пожарникарите “Огнеборец”.

RELATED ARTICLES

Most Popular