Saturday, May 4, 2024
HomeРегион50 хил. лв. годишно харчи община Самоков за фиданки и цветя

50 хил. лв. годишно харчи община Самоков за фиданки и цветя

Част от кампанията за пролетно почистване в Самоков е оформянето на зелените площи и цветни лехи, съобщиха от общинската администрация. Екипът на кмета Владимир Георгиев ежегодно заделя сериозни средства за закупуване на цветя и фиданки. Всяка година лехите в центъра на града се оформят като цветни кътове.

През последните две години Община Самоков закупи 5000 лалета, които през пролетта радват жителите и гостите на града. След прецъфтяването на пролетните видове се засаждат различни цветя според сезона. Освен лехите, цветни пространства с каскадни растения се оформят в саксиите, които красят цялата централна градска част.

Ежегодно се оформят пространството около Голямата чешма, пред автогарата, пред ОББ и ДНА. Освен цветята, Община Самоков заделя средства за фиданки, които се засаждат в градска среда. Най-сериозната инвестиция бе през 2016 г., когато в парк „Крайискърец” и в обновеното пространство около Байракли джамия бяха засадени над 3000 дървета и храсти.

По традиция през пролетта се организира и кампания по залесяване, в която участват ученици от самоковските училища. Обикновено те се правят в крайградските паркове, като в последните години са засадени над 3000 борчета. Кампанията не се проведе миналата година, заради извънредната епидемична обстановка. Средно годишно Община Самоков заделя по 50 хил.лв. за закупуване на фиданки и цветя. Освен засаждането на растенията се извършва и поддръжка на зелените площи и парковете.

В момента Звеното по озеленяване работи по оформянето на зелените площи и цветните лехи в централна градска част и по кръговите кръстовища в рамките на града. Оформя се храстовидната растителност, подкастрят се изсъхналите клони на дърветата.

RELATED ARTICLES

Most Popular