Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБобов дол50 надзиратели от затвора в Бобов дол протестираха за по-високи заплати, Златко...

50 надзиратели от затвора в Бобов дол протестираха за по-високи заплати, Златко Глухарски: Взимаме 800 лв., 50 души пазим 500 престъпници

 

Надзирателите в затвора в Бобов дол подкрепиха протеста на колегите си от местата за изтърпяване на присъдите от осъдени.

Около 50 служители от затвора в миньорския град и затворническото общежитие в дупнишкото село Самораново, които не бяха на работа в понеделник сутринта, се събраха пред затвора, за да изразят недоволството си. Символичният протест продължи около 1 час.

“Исканията ни са за 20% увеличение на заплатите, подобряване условията на труд, увеличаване на щатните бройки за надзиратели и изравняване на социалните ни плащания с тези на служителите в МВР”, каза председателят на синдикалната структура в затвора Златко Глухарски. Служителите са категорични, че възнагражданията им са крайно недостатъчни, особено на фона на риска на работното им място и предстоящото увеличение на минималната работна заплата. „Средната работна заплата на надзирателите е 750 – 800 лв. Новоназначените получават по 540 лв., при положение че от 1 януари 2018 г. минималната работна заплата за страната става 510 лв. Искаме увеличение на щатните бройки, тъй като сегашният състав е недостатъчен. В Бобов дол сме 80-90 човека и отговаряме за 500 – 600 лишени от свобода. Справяме се, въпреки че ежедневно сме изправени пред опасността затворниците да се разбунтуват и да се стигне до сериозни проблеми”, коментира Глухарски. Знаете за какъв контингент отговаряме, държавата трябва да ни чуе, казаха служители.

По решение на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите протестите на надзирателите поетапно продължават в цялата страна до Нова година. След това ще бъде взето решение дали да се продължи.

RELATED ARTICLES

Most Popular