500 семейства в Дупница се закачиха към мрежата на „Арес газ”, директорът Ив. Герчев: Инвестицията струва 3000 лв., изплаща се за 3 години

 

Работници полагат нов газопровод между улиците „Христо Ботев” и „Кокиче”

„Природен газ в бита вече ще имат 500 семейства в Дупница. Част от тези щастливци живеят на ул. „Александър Батенберг”, „Подина”, Горна махала, „Мърджина”, обхващаща квартала около училището „Св. Паисий Хилендарски” и гарата.

Голяма част от хората в този район живеят в жилищни кооперации, немалка част от тях са в панелни блокове и еднофамилни къщи. Независимо от това те имат равни възможности да се присъединят към газоразпределителната мрежа.

Към днешна дата 3000 домакинства имат възможност да се включат към газоразпределителната мрежа в Дупница”, това обяви Ивайло Герчев – ръководител звено в Дупница към дружество „Арес газ”.

Вчера дъщерната фирма на „Арес газ” „Черноморска газова компания” ЕООД под ръководството на директор „Строителство” Борис Николов положи още 200 м газопровод между улиците „Христо Ботев” и „Кокиче”. За последната година дружеството е положило общо 2-километрово трасе.

„Инвестицията за газифициране на домакинство коства 3000 лв. и се изплаща в рамките на от 3 до 5 години, тъй като отоплението и уютът на дома излизат два пъти по-евтино, отколкото на ток. 582 лв. е цената за присъединяване на потребителите на „Арес газ”, каза Ивайло Герчев и добави: Битовата газификация е приоритет за енергетиката, защото животът на газ е много по-екологичен.

„Любопитна подробност е фактът, че дружеството поема за своя сметка изграждането на сградните инсталации в големите блокове, ако 51% от живеещите в тях семейства се съгласят. Ако не се постигне споразумение между съседите, тогава изграждането на вътрешната инсталация на блока струва 28 лв. на кв. м, а сумата е благоприятна само за живеещите до третия етаж”, добави Борис Николов.

Участъкът между ул. „Христо Ботев” и ул. „Кокиче” беше изграден от работници на фирма „Меридиан”, която се оказа подизпълнител.

„Всички ние, работниците, сме от Дупница, работим на трудови договори и сме много доволни от заплатите”, казаха в един глас работниците, които обясниха, че работят по всички изисквания. Те са категорични, че цената на 1 киловатчас енергия излиза, в зависимост от това дали жилището е санирано, около три пъти по-евтино от дневния ток и около два пъти по-евтино от въглищата или нафтата.