Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниБългария52-годишна жена от Варна роди здраво бебе чрез донорска яйцеклетка

52-годишна жена от Варна роди здраво бебе чрез донорска яйцеклетка

Жената има голямо дете, но е решила да даде живот и на още едно

Благодарение на донорска яйцеклетка 52-годишна жена от Варна роди здраво бебе. Ин витро процедурата е извършена във варненския Център за асистирана репродукция. Жената има голямо дете, но е решила на този етап от живота си да даде живот на още едно. Факт е, че все повече жени раждат в зряла възраст, някои от тях посредством метода на асистираната репродукция.

Децата са благословия и жива следа, която оставяме след себе си. За повечето семейства те идват естествено и като логична стъпка в техния живот. За други обаче пътят, който трябва да извървят, за да имат собствени деца, е изпълнен с трудности, но и с надежда, че чудото ще се случи.

Данните сочат, че през 2021 година двойките с репродуктивни проблеми у нас са били над 145 хиляди и непрекъснато се увеличават.

Благодарение на центровете за асистирана репродуктивност голяма част от бездетните двойки стават родители. Но има и жени, които отлагат бременността в по-млада възраст заради кариерата си или проста са решили да станат майки в по-зряла възраст. Подобна е история на жената от Варна, която стана майка на 52 години благодарение на донорска яйцеклетка.

За част от обществото късното раждане е неразбираемо и дори шокиращо събитие. Неписаните норми кога е една жена трябва да стане майка са едни, но реалността, оказва се, е съвсем друга.

За жените, които имат репродуктивни проблеми или са в менопауза, но искат да имат дете, решението е донорска яйцеклетка. Този вид донорство все още не е популярно у нас.

Само за една година през този център за асистирана репродукция са направени близо 500 процедури. За нас това са само цифри, но за лекарите тук са човешки съдби и житейски истории, които те също преживяват.

А за щастието възраст няма. И за любовта към едно дете./БНТ

RELATED ARTICLES

Most Popular