Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупница52-ма първокласници прекрачиха прага на ОУ „Евлоги Георгиев” в Дупница, Р. Гиргинова:...

52-ма първокласници прекрачиха прага на ОУ „Евлоги Георгиев” в Дупница, Р. Гиргинова: Това е последната ми година като директор

  • Родителите пуснаха дарения за Асен Гиздов от с. Ресилово, вместо да купуват цветя за учителите

  • Щастливата майка Зорница Илинска: Всеки, който има дете в първи клас, е много развълнуван

За разлика от друга година, първият звънец сега събра децата на 16 септември. Опустелите през ваканцията училищни дворове се изпълниха с детски глъч и врява.
Емоциите преливаха – радост от срещата със съученици и учители и носталгия по безгрижните летни дни.
Точно в 9,30 часа в ОУ „Евлоги Георгиев” тържествено бе открита новата учебна година. Пъстро множество изпълваше слънчевия двор на училището. Родители, баби и дядовци, както и жители на квартала бяха дошли да усетят трепета на празника, да поздравят и да изкажат пожелания за здраве и успех на ученици и учители. Отец Илия Дичев отслужи тържествен водосвет, а след това обиколи двора и заедно с директорката Румяна Гиргинова поръсиха децата със светена вода.

Майката Зорница Илинска със своята дъщеричка Велизара Петрова, която тази година е първи клас.

Официален гост на тържеството беше заместник-кметът Олга Китанова, бяха поканени и бивши учители, които вече са пенсионери.
Директорката на училището г-жа Гиргинова откри новата учебна година. Тя поздрави учители, ученици и гости и им пожела спорна и успешна работа, здраве и бодрост на участващите в учебния процес. Словото й бе емоционално, личеше вълнението й в празничния ден, въпреки дългогодишния опит в сферата на образованието. Румяна Гиргинова не сдържа сълзите си, когато обяви, че това е последната й година като директор на училището.
„За 23-ти път заставам пред вас и днес откривам за мен последната учебна година. Горда съм, че съм била директор на Основно училище „Евлоги Георгиев”. Горда съм, защото ви има вас, драги родители и скъпи ученици.

Знаменосците носят флага на училището и националния трибагреник.

Аз ще се включвам в един проект и се надявам той да успее. Така ще продължа да помагам на всички вас и ще отстоявам позициите на училището”, разкри пред присъстващите г-жа Гиргинова.
Директорката посочи успехите на ученици и учители и изрази увереност, че и през настъпващата учебна година ОУ „Евлоги Георгиев” ще защити достойно авторитета си на елитно училище. Не пропусна да благодари на отзовалите се на благородния жест да дарят пари на болен в нужда, вместо цветя за любимия учител. Подчерта, че тази подкрепа ще възпита у децата съпричастност и благородство, така нужни за много хора в динамичния свят, в който живеем. В училището е поставена кутия за дарения за 42-годишния Асен Гиздов от с. Ресилово, който се нуждае от трансплантация на бъбрек.
По време на своето приветствие директорката на училището разкритикува община Дупница и Регионално управление на образованието в Кюстендил.
„Драги родители, колеги, ако не беше първият учебен ден, щях да ви помоля да попитаме община Дупница и Регионално управление на образованието в Кюстендил защо не разрешиха на ОУ „Евлоги Георгиев” три паралелки в първи клас. Ако не беше първият учебен ден, щях да попитам Министерството на образованието и науката защо, когато на 6 юли поискахме да ни помогнат за изграждане на преградна стена в многофункционалната зала, за да обособим две класни стаи, пак не получихме отговор. Да, но днес е първият учебен и аз ще спра да питам. Виждам много усмихнати детски лица. Заради тях няма да продължа в тази посока”, заяви Румяна Гиргинова.
Най-голямо бе вълнението на първолаците и това е обяснимо, защото те за първи път прекрачваха прага на класната стая, запознаваха се със своята първа учителка и своите съученици.

Първокласниците тръгват за първи път към класните стаи.

„Мили първокласници, пазете и обичайте нашето училище. Бъдете горди, че сте ученици на ОУ „Евлоги Георгиев”. Търсете отговорите на задаваните въпроси. Мечтайте и спортувайте. Бъдете упорити и трудолюбиви, за да усвоите стъпалата на знанието”, обърна се към първокласниците, които са 52-ма на брой, Румяна Гиргинова.
Няколко минути по-късно тя даде символичния ключ от училището на едно момче от първи клас, след което учителките поведоха най-малките към класните им стаи. С традиционен ритуал учениците от първи клас бяха въведени в училищната сграда, минавайки под специален свод от балони. Там ги очакваха подредени учебници, учебни помагала и подаръци. За всяко детенце имаше и китка здравец по стар обичай.
Разговаряхме за кратко и с щастливата майка Зорница Илинска. Тя беше довела своята дъщеричка Велизара Петрова, която е първокласник.
„Цялото семейство сме радостни и развълнувани, че нашето момиче за първи път пристъпва прага на училището. Всеки, който има ученик в първи клас, се вълнува. Има вълнение преди започването на всеки клас, но преди първи е най-голямо. Пожелавам на Велизара и всички останали ученици много здраве, успех и щастливи мигове в училище”, каза пред „Вяра” Зорница Илинска.

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

Comments are closed.

Most Popular