Friday, May 3, 2024
HomeРегионПетрич53-ма души от рода Кльонтови се събраха на родова среща в петричкото...

53-ма души от рода Кльонтови се събраха на родова среща в петричкото село Долене

Родът Кльонтови си даде среща в петричкото село Долене. Присъстваха 53-ма човека. Представители на рода има в различни краища на България и Европа – Германия, Испания и Холандия, и по тази причина много от членовете на рода не можаха да присъстват. Най-възрастният, който присъстваше на срещата, беше баба Радка – на 81 години, а най-младият – Коси, на 12 години. Най-големият от първите братовчеди – Георги Кльонтов, приветства всички с добре дошли и пожела още дълги години родствениците да се събират все така. Основен организатор на срещата е Росен Кльонтов. Имаше осигурена храна и напитки.

За „Вяра” родственици разказаха: „Преди година и половина спонтанно възникна идеята за среща на рода между няколко първи братовчеди. Установихме, че нашите деца не се познават и един ден връзката между тях ще се загуби. Решихме в началото на септември да се съберем. През 2018 година срещата на рода се проведе на 8 септември. Присъстваха 54-ма човека. Взехме решение всяка година срещата да се провежда през първата събота на септември”.

Основоположници на рода са Мария и Вангел Кльонтови, които се женят през 1935 г. Първото поколение са осемте им деца – 4 момичета и 4 момчета. Те създават семейства и така на бял свят се появява второто поколение – 22-ма първи братовчеди. Третото поколение – техните деца са 36. Вече има 6-има представители от четвърто поколение. В срещите участват и свързаните членове на фамилията – съпруги и съпрузи. И двете срещи се състояха в двора на черквата в с. Долене.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular