Sunday, May 5, 2024
HomeРегионБобов дол5,4% е безработицата в Дупнишко, най-много са незаетите в Бобошево

5,4% е безработицата в Дупнишко, най-много са незаетите в Бобошево

Бюрото по труда през януари са подадени 1433 заявки от работодатели за разкриване на 3077 места

1 633 са регистрираните безработни в Дирекция „Бюро по труда” –Дупница, за м. януари, съобщиха от ведомството. Равнището на безработицата за обслужваните от бюрото общини Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Кочериново, Бобошево и Рила е 5.4 %. Община Бобошево отново е на първо място по брой на незаети – със 70 регистрирани и равнище от 7.9 %. В началото на годината безработицата в община Рила е с ръст 6.9%, регистрирани са безработни 82 лица.
Следва община Сапарева баня, където за първия месец на годината са регистрирани 210 регистрирани безработни, т. е. 6,8 % от трудоспособните. Останалите без работа в община Бобов дол с регистрация са 193 (5.4 %). Според данните от борсата за периода безработните се били най–малко в община Дупница – 1 012, с равнище на безработица – 5.2 %;
На първичния пазар на труда през януари са започнали работа 76 от регистрираните безработни, сочи още справката. „По Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ е осигурена заетост на 79 безработни лица, или общо започналите работа през месеца са 155 лица. Броят на новорегистрираните безработни лица през месец януари за дирекцията е 352”, казаха от бюрото.
Обявени са били 95 свободни работни места – от работодатели, развиващи дейност в сферата на услугите и търговията, хотелиерство и ресторантьорство, обувното и шивашко производство.
„През последните няколко месеца тенденцията е към намаляване на броя на регистрираните безработни лица. Спрямо предходния месец декември броят им е със 133 повече, а спрямо аналогичния период на 2021 г. – с 638 по-малко.

537 (32,0 %) от общия брой регистрирани безработни са с основно и по-ниско образование. Преобладават жените – 1016 (60,3 %) от общия брой регистрирани.
Бюрото продължава реализацията на проекта „Заетост за теб” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.
От ведомството припомнят, че проектът цели подкрепа на работодатели за наемане на безработни лица чрез осигуряване на субсидия за заетост. Работодателите могат да кандидатстват за получаване на финансова помощ за срок до 6 месеца за обявени от тях свободни работни места. На осигурилите заетост по проекта ще бъдат покрити разходите за трудови възнаграждения за наетите лица в размер на определената за страната минималната работна заплата и дължимите вноски за сметка на работодателите. С цел гарантиране на устойчивост, работодателят е длъжен да запази заетостта на 75 % от подкрепените лица за периода, равен на периода на половината период на субсидирана заетост.
„По проекта бяха приети изменения във финансирания от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” проект „Заетост за теб”, като срокът му се удължи до 30.06.2023 г. и същият продължава да се реализира от страна на бюрата по труда. Също така бяха променени условията за допустимост, като наетите лица по операцията не следва да са били заети при същия работодател или свързани с него физически и юридически лица – работодатели, за период от 6 месеца, от датата на подаване на заявката от страна на работодателя.
Работодателите, които желаят да подадат заявка за участие в проекта, може да се запознаят с всички условия за допустимост на официалната страница на Агенцията по заетостта. Електронни заявки ще се приемат до изчерпване на финансовия ресурс по схемата”, съобщиха от дирекцията.
До 31 януари в дирекцията по проекта са подадени 1433 заявки от работодатели за разкриване на 3077 места.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular