/Видео/Община Петрич остави за догодина събирането на 5 от малките градини под шапката на по-големи детски заведения, кметът Бръчков: Няма да има уволнени учители

Лидерът на БСП Д. Капитанов се изцепи: Не познавам репресирани в Петрич, Живко Карадалиев го засече: Ти си баш комунист

 

За януари месец остана обсъждането в ОбС- Петрич на идеята пет от по-малките детски градини на територията на общината да се влеят в по-големи детски заведения. Идеята за реформата е на кмета Димитър Бръчков. Градоначалникът мотивира решението си за преструктурирането с факта, че децата намаляват, а освен това реформата ще донесе икономии от заплати и осигуровки на персонала. Бръчков уточни, че не се предвиждат уволнения във въпросните детски заведения. Директорите ще бъдат назначени като учители. Източници на вестник „Вяра” съобщиха, че възнагражденията на директорите са около 1500 лв. месечно.

Идеята е детска градина „Пролет“ в с. Скрът да стане част от детска градина №3 „Слънце“ – гр. Петрич, детска градина „Здравец“ – с. Марикостиново да се влее в детска градина №2 „Здравец“ – гр. Петрич, детска градина „Детски свят“ – с. Коларово в детска градина  „Синчец“ – с. Първомай, детска градина „Иглика“ – с. Кърналово в детска градина №1 „Снежанка“ – гр. Петрич, детска градина №3 „Детелина“ – гр. Петрич в детска градина №2 „Звънче“ – гр. Петрич.

След бурни дебати все пак окончателното решение беше оставено за януарското заседание, на което ще присъстват и учителите от детските заведения.

На сесията беше взето решение и за издигането на паметник на репресираните от комунистическия режим в Петрич. По план монументът трябва да се разположи в центъра на града.

Лидерът на БСП Димитър Капитанов се опита да неглижира идеята, като каза, че не е имало репресирани. Той заяви, че не познава такива хора.

Изявлението му разгневи Живко Карадалиев, който засече директно Капитанов: „Ти си баш комунист.” Карадалиев държа дълга реч с много цитати срещу комунизма. Той заяви, че в Петрич има над 1000 репресирани.

Лидерът на СДС Стоян Николов беше категоричен, че не става въпрос за вдигане на паметник на отлетели на юг врабчета, а за горди хора, които не се оплакват от несгодите и мъките, които са ги сполетели.

Кметът Димитър Бръчков уточни, че на следващата сесия на Общинския съвет ще се обсъждат точната сума по изграждането на паметника и проектът.

На сесията стана ясно, че община Петрич е спечелила проект за над 570 000 евро за културно сътрудничество със Серес. Проектът е със съфинансиране, което налага общината да отдели 144 578 евро от общинския бюджет, за да може той да се осъществи. Впоследствие парите ще бъдат възстановени от Европа.

Вижте дебатите във видеото.