Ромът Митко Соколов от Петрич осъден на 7 години затвор за изнасилване в село Митино, плаща и 40 000 лв. на жертвата си

 

Наказание от 7 години затвор получи криминално проявеният ром Митко Соколов от Петрич, който насили и ограби жена в село Митино миналото лято. Мъжът призна вината си пред съда в Благоевград и делото мина по съкратената процедура. Освен това ромът трябва да плати 40 хил. лв. обезщетение на пострадалата.

Припомняме, че зверството на рецидивиста вдигна на бойна нога цял Петрич. Хората възроптаха като цяло срещу ромските беззакония в общината и поискаха съдът да приложи цялата строгост на закона срещу виновниците. Само намесата на униформените не позволи на протестиращите да блокират движението по булевард „Цар Борис III“ в Петрич. Те обаче започнаха да пресичат бавно на пешеходната пътека, спирайки движението по булеварда. В мирния протест се включиха футболни фенове, рокери, представители на сдружения, граждани. Съдебната охрана паркира микробуса с подсъдимия плътно до сграда, за да го опази от тълпата.

Соколов е лежал неколкократно в затвора. На 31.08.2016 г. след разходка с познат до минералните извори в с. Рупите той тръгнал пеш в посока с. Митино. На гарата в селото се приближил към чакащата влак Б.К., хванал я за китката на едната ръка и насочил към нея отвертка, като я заплашил да не вика, а да тръгне с него, без да се дърпа, защото „с отвертката ще я направи на решето“. Въпреки това тя извикала, но Соколов я ударил с юмрук в лицето, след което я стиснал силно за ръката и повел към коритото на р. Струмешница, като не спирал да сипе заплахи. Завлякъл младата жена до поляна в местността Езерица, казал й, че наскоро е излязъл от затвора, не се страхува от нищо и ако се съпротивлява, „ще я убие и зарови в полето“. Накарал я да изключи мобилния си телефон, който няколко пъти звънял.

На поляната Соколов блъснал жената на земята, ударил я с юмрук в лицето, накарал я да извади СИМ картата от телефона, след което я насилил. След това откраднал телефон марка Huawei и 40 лева и тръгнал към гр. Петрич.

По-късно, като се прибрал вкъщи, бащата на подсъдимия видял как той изважда от джобовете мобилен телефон и пари. Това го учудило, тъй като синът му никъде не работел. След като не получил отговор за произхода на тези вещи, въпреки съпротивата на сина си той успял да ги вземе и доброволно ги предал на разследващ полицай при РУ – Петрич.

Междувременно пострадалата Б.К. сигнализирала правоохранителните органи за случилото се. В хода на разследването жената категорично разпознала и посочила Соколов като извършител на деянията и той бил задържан.