Прокуратурата търси конфликт на интереси в програмата за безплатно саниране в Благоевград, текат проверки и от полицията

IF

 

Инцидентът с рухналото скеле се размина без пострадали

Окръжна прокуратура – Благоевград ще нищи саниране по Национална програма за енергийна ефективност в областния център, съобщиха от държавното обвинение. Прокуратурата се е самосезирала след изнесени в медиите данни за нарушения при ремонтите в града. Към настоящия момент се извършва проверка от полицията с оглед изнесената информация и установяване на данни за извършено престъпление от общ характер. По линия на надзора за законност се осъществява проверка относно твърденията за конфликт на интереси.

Климатици и изолацията на блока бяха повлечени с падналата конструкция

Във връзка с падналото скеле на блок в град Благоевград, който се санира по Национална програма за енергийна ефективност, Районна прокуратура – Благоевград е образувала досъдебно производство за престъпление по чл. 136 от НК – нарушаване на правилата за безопасни условия на труд и излагане на опасност живота или здравето на трудещите си. Местопроизшествието е посетено от прокурор. По този случай Окръжната прокуратура е възложила проверка и по реда на надзора за законност.

Припомняме, че скеле, издигнато на 13-етажния блок на улица “Цар Иван Шишман” в Благоевград, рухна по-рано този месец. Скелето е собственост на столичната “Техно-енержи”. За щастие инцидентът се размина без пострадали. Скелето трябвало да бъде преместено на другата стена на обекта, но вместо това се срутило на земята. Конструкцията повлече климатиците и част от фасадата на блока.

„Изглежда нещо долу е пропаднало. Нямам обяснение точно какво се е случило, вероятно е поддала основата на скелето при тротоара”, коментира след инцидента техническият ръководител на обекта Николай Тодоров.