Friday, May 3, 2024
HomeРегионБлагоевград6 машини в Пиринско дадоха дефект, смениха майка на кандидат-депутат от председателския...

6 машини в Пиринско дадоха дефект, смениха майка на кандидат-депутат от председателския пост в комисия

Жители на благоевградски села за първи път номинираха кметски наместник

20 са общо получените жалби и сигнали за нарушения в изборния процес към 16 часа в Благоевградска област, съобщи на брифинг говорителят на Районната избирателна комисия (РИК) Радослав Митрев. Част от тях са от политически партии за опити за купуване на гласове в ромските махали на Благоевград и Петрич. Получен е сигнал, че майката на един от кандидатите за народни представители е председател на избирателна комисия. Предприети са действия и дамата е сменена.
„Получен е и сигнал, че разписките от машините за гласуване се поставят в две отделни кутии, а не в една. По разпореждане на Централната избирателна комисия едната кутия трябва да е резервна, но честа практика е да се използват и двете кутии, но в края на изборния ден ще се отворят и двете кутии“ – коментираха говорителят на Районната избирателна комисия в Благоевград Радослав Митрев и заместник-председателят Йордан Симонски, който се е натъкнал на подобен пример в Пето училище в Благоевград. Сред получените още в комисията сигнали са за агитация в изборния ден, както и сигнали за допускане в изборните секции и до машините на гласоподаватели с придружител, без основание за това.
До 16 часа в РИК – Благоевград са постъпили двадесет жалби и сигнали във връзка с изборни нарушения. Част от тях са препратени по компетентност към съответната прокуратура, съобщи заместник-председателят на РИК – Благоевград Йордан Симонски.
В три от секциите на територията на областта се е наложило да се преустанови машинният вот и да се премине към гласуване с хартиени бюлетини. Случаите са от якорудското село Аврамово, петричкото село Тополница и от една от секциите в Благоевград. В други три секции в общините Белица, Разлог и Сандански също има машини, които не са сработили, но в тези секции е предвидено гласуване с по две устройства, поради което изборният процес е продължил само на едно, посочи Радослав Митрев. В рамките на изборния ден шест от общо 572 машини са дали дефект, това е по-малко от един процент от общия им брой, посочи Митрев.
2-3% по-ниска бе избирателната активност към 16,00 часа в област Благоевград в сравнение с миналите избори. Най-висока избирателна активност за изборите за президент и вицепрезидент е отчетена в община Белица – 42,6%, същата е там избирателната активност и за Народно събрание. Най-ниска е избирателната активност в община Благоевград. И за двата избора тя е 19,84%. Данните бяха съобщени на брифинг на Районната избирателна комисия в Благоевград.
Същевременно жителите на девет села, обединени в шест кметства, имаха право за пръв път да изберат своя кметски наместник. Идеята за вота е на общинското ръководство, което е взело решение да даде възможност жителите на най-малките населени места в общината сами да изберат своя кметски наместник, вместо той да бъде посочен от общинския кмет. Вотът се проведе в помещения, които са в близост до избирателните секции за гласуване за президент и вицепрезидент и за народни представители.
Под формата на анкета жителите на село Бучино решаваха кой ще се грижи за населеното място и за хората, които живеят в него. Пред БТА те споделиха, че идеята е добра, защото искат кметският наместник да е спечелил доверието им. Макар постоянните жители да са няколко десетки, те имат своите очаквания към бъдещия наместник. Според 77-годишния Величко Николов той трябва да се погрижи за ремонта на пътищата, да подобри достъпа на местните хора до медицински грижи и да осигури мобилен екип, който да ваксинира възрастното население.
С надеждата кметският наместник да се погрижи за жителите на Бучино и да решава проблеми, свързани със селото, възрастното семейство Бисера и Йордан Ангелови също отидоха до помещението, в което се провежда анкетата, за да дадат своя глас.
Анкетата за кметски наместник във всяко едно от шестте кметства продължи до 20 часа. Резултатите ще бъдат публикувани на сайта на общината.

RELATED ARTICLES

Most Popular